Sønderborg går med i sønderjysk fødevarenetværk

Sønderborg går med i
sønderjysk fødevarenetværk

Med op til 25.000 kr. om året i tre år vil Udvalget for Landdistrikter, Natur og Fødevarer i Sønderborg Kommune være med til at styrke lokale fødevareproducenter muligheder for afsætning af deres varer.

– Det er helt afgørende for vores lokale mikroproducenter af fødevarer, at de har et netværk at støtte sig til, når de skal producere og samtidig begå sig på et nyt og ukendt marked. De skal have hjælp til at få solgt deres produkter i de lokale butikker og dermed skabe løbende afsætning. Vi går af flere grunde stærkt ind for lokal fødevareproduktion, bl.a. ser vi muligheder for nye arbejdspladser på landet, og lokal produktion uden lange transportveje er godt for vores klimaregnskab. Derfor vil vi gerne støtte det kommende afsætningsnetværk, siger Charlotte Riis Engelbrecht, formand for Udvalget for Landdistrikter, Natur og Fødevarer.
 
Afsætningsnetværket for sønderjyske fødevarer skal efter planen etablere sig med et kontor, konsulentfunktion, netværksaktiviteter og en markedsplatform. Ud over støtte fra bl.a. de sønderjyske kommuner og områdets landboforeninger skal netværket finansieres af kontingent fra medlemmerne og abonnementsløsninger for konsulentbistand.
Netværket skal efter planen bistå med at vurdere økonomisk bæredygtighed i producenternes planlagte projekter, vurdere skaleringspotentiale, opbygge organisatorisk styrke og produktionskapacitet – og dermed plus på bundlinjen.
Etablering af netværket vil blive koordineret af Sønderjyske Fristelser.
 
– Lokale fødevarer er en stærk tendens i tiden, og vi tror på, at endnu flere går med drømme om at arbejde hjemme og skabe en lokal produktion. Vores håb er, at flere får mod til at realisere dem, når de får hjælp til at gå i gang. I netværket skal iværksættere have mulighed for at hente råd, vejledning og måske tryghed, både inden de går i gang og når de er i gang, siger næstformand i udvalget, Kirsten Bachmann.
 
 
FAKTA

  • Der er i efteråret 2018 og foråret 2019 gennemført et forprojekt til et afsætningsnetværk for sønderjyske fødevarer. Forprojektet har dokumenteret et behov for et egentligt netværk, som skal støtte landsdelens mikrofødevareproducenter i at realisere vækst på bundlinjen.
  • Sønderborg Kommunes handleplan for fødevarer, som Byrådet godkendte i oktober 2019, har ligeledes fokus på at understøtte en koordineret afsætning af lokalt producerede fødevarer på det lokale og regionale marked.
  • Afsætningsnetværket, som nu etableres i kølvandet på forprojektet, finansieres i en treårig periode af de fire sønderjyske kommuner, landboforeningerne, Business Aabenraa, Udviklingsråd Sønderjylland, Tønder Erhvervsråd, Sønderborg Vækstråd og den rådgivende virksomhed LHN.
  • Den økonomiske forpligtelse i aftalen om netværket er på op til 50.000 kr. om året pr. partner.

Kontaktinformation:

Udvalgsformand Charlotte Riis Engelbrecht, tlf. 27 90 02 14, mail: cre@sonderborg.dk
Næstformand Kirsten Bachmann, tlf. 27 90 39 90, mail: kba@sonderborg.dk
Chef for Turisme og Landdistrikter, Niels Bøgskov Frederiksen, tlf. 27 90 69 90, mail: nbfr@sonderborg.dk

Sønderborg Kommune
Rådhustorvet 10
6400 Sønderborg

Se den originale nyhed fra Sønderborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen