Sønderborg Kommune kæmper for at bevare musikalske grundkurser

Et Danmark i balance – også på Kulturområdet er overskriften på det brev, som tre borgmestre på vegne af otte kommuner overrakte i dag til Folketingets kulturudvalg. Baggrunden er usikkerheden om budget og bevillinger, der skaber en kritisk situation hos MGK-centre i Syd- og Sønderjylland, Midt- og Vestjylland, Vest- og Sydsjælland samt Lolland Falster. Den midlertidige kompensation for de markante budgetreduktioner, som Statens Kunstfond besluttede i 2021, udløber med udgangen af 2023, og dermed kender skolerne ikke deres budget for det kommende skoleår.
 
Sådan lyder det fra borgmestrene i Esbjerg, Sønderborg, Herning, Skive, Viborg, Holstebro, Kolding og Køge.
 
Sønderborg Kommunes borgmester, Erik Lauritzen, var med til foretræde for Folketingets kulturudvalg.
 
– Det er nu, vi har brug for at få politikerne på Christiansborg i tale. Det er er rettidig omhu at tage problematikken op her i foråret, for vi kan ikke vente med en afklaring i forbindelse med Finansloven i efteråret. Der er brug for, at Folketinget indser, at kulturlivet også er stærkt i provinsen og ikke kun i de større byer. Sammenhængskraften i Danmark er i høj grad afhængig af lige adgang til kultur og undervisning, som på MGK, og besparelser her går stik imod den nationalt funderede dagsorden om et Danmark i balance, siger han. 

MGK Syd har hovedsæde i Kolding og afdelinger i Sønderborg og Esbjerg, og det er en meget populær uddannelse for de mange musikalske talenter, der findes i Sønderborg Kommune.
 
– MGK er musikgryden i Sønderborg for unge talenter, hvor de har et stærkt fællesskab og samtidig kan blive bedre på deres instrumenter og i samspil med andre. Unge musikalske talenter skal kunne dygtiggøre sig indenfor deres felt i hele landet, og det vil være en katastrofe for musiktalenterne i Sønderborg, hvis MGK ikke længere er til stede. MGK er for mange vejen til at påbegynde musikuddannelserne på landets konservatorier og dermed en væsentlig del af musikkæden, siger Erik Lauritzen. 

Ud over foretræde for Folketingets kulturudvalg har de otte borgmestre også sendt et brev til kulturminister Jakob Engel-Schmidt, hvor de gør opmærksom på udfordringen, og at det haster med en ny aftale.
 
Fakta:
Det er Statens Kunstfond, der finansierer landets 8 MGK-centre. Da kunstfonden i 2021 ønskede at øge bevillingerne til de fire store byer København, Aarhus, Aalborg og Odense, var det MGK-centrene i yderområderne, der måtte betale prisen med store budgetreduktioner. Budgetreduktionerne svarer til nedlæggelse af 30 årlige studiepladser. En politisk aftale sikrede MGK Syd, MGK Midt-vest og MGK-Sjælland kompensation i 2022 og 2023, og aftaleparterne lovede at finde en permanent løsning på problemet.

Se den originale nyhed fra Sønderborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top