Norddjurs’ erhvervsliv løfter i flok
Erhvervslivet i Norddjurs klarer sig godt, når der gøres status. Og der blev gjort status til årsmødet i Norddjurs Kommunes erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalg tirsdag aften. Men som en nytænkning så de lidt over 60 deltagere primært fremad, de forretningsudviklede, og skabte netværk, som kan få erhvervslivet i Norddjurs til at vækste sammen.
”Målet med det anderledes årsmøde var at se nogle yngre og andre ansigter end dem vi plejer, og sætte gang i en udviklingsproces. Begge dele lykkedes, og jeg er stolt over det ambitionsniveau og evnen til at videreudvikle sig, som virksomhederne præsenterede.
Jeg glæder mig ikke mindst over at se de unge i virksomhederne, som kommer med nye tanker og ambitioner, som er med til at udvikle potentialet. Det er den retning, der skal til, for at vi også i fremtiden har et stærkt erhvervsliv i vækst. Og det er netop det vi i Norddjurs Kommune Erhverv arbejder for at understøtte.”
Det fortæller udvalgsformand Else Søjmark, som introducerede aftenens program efter borgmester Jan Petersen havde budt velkommen.
Stemningen i restaurant Den gamle stald, hvor årsmødet blev holdt, var energisk og optimistisk, især det forgange corona-år taget i betragtning. Optimismen blev også drevet frem af de to nye eksempler, som blev præsenteret på årsmødet.
Hjælp til at digitalisere og opleve mad
Årsmødet introducerede to nye netværksprojekter om digitalisering og madoplevelse, der skal understøtte virksomhedernes udvikling i Norddjurs Kommune. Baggrunden for dem begge er konkrete samarbejder, og netværkene skal være med til at synliggøre muligheden for andre erhvervsdrivende.
En af mulighederne er 3d visualisering, som Viden Djurs og Dino Kart har indgået et samarbejde om. Kunderne skal online kunne se og bygge deres egen gokart. Det forklarer Rasmus Nørgaard, udviklingsingeniør hos Dino Kart:
”Vi vil visualisere vores gokarts og servicemanualler, så vi har et salgsprodukt ligesom VW og de store bilproducenter. På den måde kan vores kunder bygge gokarten op fra bunden og se, hvordan den kommer til at se ud, og samtidigt anvende visualiseringer i den daglige drift til service og vedligeholdelse. Det skal resultere i et bedre salg for os, og det giver en god læring for eleverne. De unge og Viden Djurs får indblik i hvad har virksomheder brug for, og de fortæller og viser os, hvad der er af digitale muligheder.
Efter oplægget var mange henne og spørge interesseret, og jeg forventer at mange vil vende tilbage og høre, hvordan de evt. kunne bruge visualisering i deres virksomhed,” fortæller udviklingsingeniøren.
Alex Townley Porsborg fra Viden Djurs uddyber potentialet:
”Digitaliseringen kan virkelig skabe vækst for de virksomheder, der normalt ikke arbejder med det. Her kan vi og vores elever gå ind og tydeliggøre mulighederne for at skabe vækst med digital udvikling.
Det hjælper særligt de små og mellemstore virksomheder, som ikke har kræfter til selv at afsøge potentialet i digitale produkter. Det kunne være byggefirmaer, små producenter, lokale smede, madproducenter. Mulighederne er mange.”
Alex Townley Porsborg understreger, at det dog ikke skal forstås som et gratis digitaliseringsprodukt, der ellers kan koste mange penge at købe:
”Vores elever vil typisk lave udkast og protyper til det færdige produkt, så virksomhederne har en god forståelse og et stærkt fundament at bygge videre på. Efterfølgende kan virksomheden købe den bedste løsning gennem et bureau, eller ideelt set ansætte en Multimedie Animator eller Multimedie Integrator som lærling.”
Det andet netværk udspringer af et samarbejde omkring nye madoplevelsesprodukter, som Det Grønne Museum og restaurant Den gamle Stald står bag.
Bettina Buhl fra Det Grønne Museum forklarer:
”Uanset om du er fra Djursland eller turist, så skal du vide, at man kan komme her til Norddjurs og blive klog på madhistorien. Merværdien ligger i, at vi er dét sted i Danmark, hvor du kan spise dig gennem danmarkshistorien med lokale produkter.
Lige præcis her er Norddjurs interessant, fordi spisekammeret med lokale produkter er så alsidigt, og vi er et at de få steder i Danmark, hvor vi kan dokumentere spisehistorien med køkkenmødding fra stenalderen, historiske menukort fra herregårde etc.
Sammen med restaurant Den Gamle stald har vi lavet en samlet lokal servering, som fortæller historien om den danske madkultur.
Det kan udbredes i alle mulige afskygninger, og det giver mange kroge, som kan binde producenterne sammen. Så vi får en fælles platform, en konkret fortælling og sammen kan løfte opgaven med at fortælle danmarkshistorien med Norddjurs råvarer, og tilføre vores fødevarer en merværdi.”
Styrkede netværk
Hvert af de to netværk får adgang til 50.000 kr. som skal understøtte udvikling, nye partnerskaber og nye prøvehandlinger. Pengene kan eksempelvis bruges på en mentor, som kan rådgive om produktudvikling, finde nye samarbejdspartnere, osv.
Til aftenen var en række mentorer fra lokale virksomheder gratis til rådighed for sparring, og den lokale og professionelle facilitator Heidi Svane ledte smukt det hele med perspektivering og udfordrende spørgsmål til erhvervslederne.
En bil eller gokart fuld af muligheder
En bilfuld unge fra Viden Djurs var taget til årsmødet, og det gav inspiration til de etablerede virksomheder om digitale muligheder, men det inspirerede også den anden vej. Ved et af bordene kunne en ung kvinde eksempelvis fortælle, at nu drømte hun ikke så meget om at være spildesigner, hun tænkte mere på at blive ansat af en virksomhed og hjælpe med at digitalisere deres produkter.
Nyhedsdato: 24.08.2021