København skal opføre 36 ’skæve boliger’. De skal huse unge hjemløse og andre, der ikke passer ind i en almindelig etageejendom.
I en storby som København er der mange udsatte, misbrugere og hjemløse. Og dem skal der være plads til. Der er også et særligt problem med mange unge hjemløse, blandt andet mange såkaldte sofa-sovere.
Det skal der gøres noget ved, mener Københavns overborgmester Lars Weiss (S). Derfor skal der opføres 36 ’skæve’ boliger rundt om i København, heraf 12 tilegnet unge hjemløse ved Kofoeds Skole på Amager.
– København skal være en by med plads til alle. Vi skal tage hånd om byens mest udsatte borgere, som har brug for ekstra hjælp – og derfor skal vi skabe boligtilbud, som passer til byens hjemløse, så de kan leve med eget tag over hovedet, siger overborgmester Lars Weiss.
Han besøgte torsdag Kofoeds Skole. Den har siden 1928 været et sted, hvor arbejdsledige og socialt udsatte kunne få støtte og tilbud om en aktiv hverdag. I dag Kofoeds Skole dagligt ca. 500 voksne brugere. Den er en del af lokalsamfundet og har blandt andet socialøkonomisk butik, café og cykelværksted.
Der kommer allerede i dag unge hjemløse på Kofoeds Skole, blandt andet på Kontaktstedet i kælderen. Forstander Robert Olsen synes derfor, at ideen om at opføre boligerne i tilknytning til skolen er oplagt.
– Vi vil rigtig gerne have 12 skæve boliger tæt ved Kofoed Skole. Det giver mulighed for at skabe en synergi mellem de unge i boligerne og de sociale tilbud, som findes her. Kofoeds Skole ser det som en naturlig udvikling i bydelens sociale dimension, siger Robert Olsen.
De 12 nye boliger skal opføres på Jenagade 19-21, der ligger ved Kofoeds Skole. Målgruppen er unge hjemløse, som vil have gavn af lokalt forankret socialfaglig støtte. Overborgmesteren foreslår også, at der skal tilknyttes en social vicevært til boligerne – en funktion, der bl.a. kendes fra fixerummet i Kødbyen, og som både kan hjælpe beboere og sørge for god dialog med naboer.
Fakta
- Overborgmesteren vil finansiere boligerne i forbindelse med den såkaldte overførselssag, den ’lille budgetforhandling’, der ligger i foråret 2021.
- De samlede anlægsudgifter er 13,6 mio. kr., hvoraf KK ’s anlægsudgifter er 4,1 mio. kr., statslig finansiering på 5,2 mio. kr. og realkreditlån på 4,0 mio. kr. Herudover skal der afsættes 0,3 mio. kr. årligt til en social vicevært og 2,8 mio. kr. til rehabiliteringsindsatsen til gruppen.
- Der er i alt behov for 36 skæve boliger i København. De to andre grupper á 12 boliger er finansieret i tidligere budgetter og er planlagt til opførsel på Strødamvej og Scherfigsvej på Østerbro.
For yderligere kommentarer
Overborgmester Lars Weiss via pressechef Rikke Egelund, 3147 9497