Status i Greve efter vandstandsstigning

Tlf.43 97 97 97
Send digital post

Status i Greve efter vandstandsstigning

Med tonsvis af sand, målrettede opringninger til borgerne og stor gensidig hjælpsomhed blandt naboer og venner klarede Greve Kommune sig godt igennem et døgn med ekstremt høj vandstand i Køge Bugt.

Vandet i Køge Bugt steg i går til 157 cm, som blev målt i Køge. Dermed steg vandet mere end de 154 cm, som er grænsen for en såkaldt hundrede-års hændelse – altså noget som statistisk set kun er sket en gang hvert hundrede år, når man kigger tilbage.

I Greve blev skaderne begrænsede.

”Vi er både sluppet heldigt, og vi har fået lejlighed til at afprøve vores kriseberedskab – både det professionelle og det uformelle. Det var skønt at se, hvordan naboer hjalp hinanden og hele veje stod sammen om at sikre husene,” siger borgmester Pernille Beckmann.

Målrettet indsats

Kommunens indsats var blandt andet at kortlægge præcist, hvilke ejendomme der risikerede at få vand ind. Derefter ringede medarbejdere målrettet til de beboerne og orienterede dem om, hvordan de skulle sikre deres hjem. Og i eftermiddagstimerne var mange Greve-borgerne i sving.

De hentede tilsammen cirka 18 tons sand og 1000 sandsække fra depoter i ved Olsbækken og Mosede Fort, hvor de også fik instruktion i, hvordan man stabler og bruger sandsække rigtigt.

På rådhuset sad medarbejdere klar ved telefonerne til ud på aftenen, og i alt 119 borgere ringede ind for at få råd og vejledning om, hvordan de skulle håndtere vandstandsstigningen.

Spærring ved Olsbækken

Desuden valgte kommunen sammen med KLAR Forsyning at forbygge voldsomme oversvømmelser ved Olsbækken ved at sætte en spærring i bækken og pumpe vandet tilbage i havet. Og ved Klitvej i Karlslunde blev de lokale borgere instrueret i, hvordan de kunne bygge et dige, så vandet ikke kunne komme op over klitterne – en opgave som de tog på sig med godt humør.

”Jeg vil meget gerne sige en dybtfølt tak til alle de mennesker som bare gik i gang. Både beredskabsfolk, frivillige, hjemmeplejen, medarbejdere fra rådhuset og forsyningen – og især tak de mange hårdtarbejdende borgere. Når vi står sammen, kan vi også klare en ekstraordinær situation med godt humør,” siger Pernille Beckmann.

Aflevering af sandsække

Greve Kommune var klar til at etablere nødovernatning, men det blev ikke nødvendigt.

De mange sandsække kan borgerne nu vælge at køre tilbage til depoterne ved Olsbækken og Mosede Fort, hvor de skal fordeles på tre forskellige paller til henholdsvis, tørre sandsække, våde sandsække og presenninger. Hvis sandsækkene er tørre, kan borgerne også frit vælge at beholde dem derhjemme til næste gang vandet eventuelt truer.

Se den originale nyhed fra Greve Kommune