Fredericia hyldede arkitekturen | Nyheder

Arkitekturen blev hyldet mandag den 5. oktober, hvor flere kommuner landet over fejrede Arkitekturens Dag 2020. I Fredericia blev dagen fejret med uddeling af to priser:

  • Bedste nybyggeri
  • Bedste renovering

Fredericia Kommune står for ”Arkitekturprisen Fredericia”, og i år bestod dommerpanelet af medlemmer fra By- og Planudvalget Steen Wrist Ørts, Karsten Byrgesen, Kenny Bruun Olsen, Lars Ejby og John Nyborg, Glen Elmbæk fra Arkitema, samt medarbejdere fra Plan og Arkitektur i Fredericia Kommune.

Og prisen gik til….
Arkitekturprisen for bedste nybyggeri gik til Clever ladestation på Strevelinsvej.

Det sagde dommerne: Clever ladestationen på Strevelinsvej vinder på grund af den store grad af nytænkning og bæredygtighed i forslaget. Cobe er lykkedes med at skabe en lille rolig oase, hvor der indfinder sig en ro midt i kaosset af biler, parkering og indkøbsvogne i området. Overdækningen og kombinationen af de ubehandlede træ og de små grønne oaser mellem ladestanderne indbyder til at sætte sig og holde en pause, mens bilen lades op. Konceptet er enkelt og kan udvides i moduler. Det er flot, at overdækningens mønster spejles i betondækket. Der er en bekymring omkring holdbarheden uden inddækninger, men arkitekturen er rigtig flot.

Arkitekturprisen for bedste renovering gik til Norgesgade 2-4, der huser Restaurant Oven Vande.

Det sagde dommerne: Norgesgade 2-4 vinder på grund af den flotte renovering, hvor de oprindelige industrielle dele er bevaret og indgår som en naturlig del i bygningens nye funktion. Der er truffet bevidste valg med fokus på det oprindelige udtryk. De nye tilføjelser er enkle og veltilpassede og tilfører en værdi både til arkitekturen og den nye funktion. Norgesgade 2 har gennemgået en facaderenovering som prikket over i’et.

På grund af situationen med COVID-19 modtog vinderne den gode nyhed digitalt. Senere modtager de en flot plakette, der kan sættes på bygningen.

Flere arkitekturperler i spil
Der var i alt syv nominerede til årets arkitekturpris. De blev udpeget blandt kommunens byggesager, hvor bygningen står færdig og er taget i brug siden sidste prisuddeling. I bedømmelsen lagde dommerpanelet vægt på projektets arkitektoniske kvaliteter og sammenhæng med de øvrige omgivelser.

Oversigt over de nominerede

Nybyggeri

Ernst Carlsens Vej 10A:

Projektet er nomineret for en ny tilbygning til den bevaringsværdige bygning. Der er tale om en lille udvidelse af den eksisterende grundplan, som giver enormt meget værdi for anvendelsen af huset. Tilbygningen smelter sammen med det oprindelige hus. Det er sjældent, at det lykkes så godt at bygge til en bevaringsværdig bygning. Her er det gjort med stor fokus på detaljerne, så gerigter og vinduer er flyttet med ud, og bygherre har fået tre gode funktionelle rum.

Strevelinsvej:

Projektet er nomineret for en nytænkende tilgang til materialer og udformning af en ladestander til elbiler. Der er taget højde for, at folk skal opholde sig der længere end en traditionel tankstation, og materialerne afspejler den bæredygtige funktion.

Kongensgade 118:

Projektet er nomineret som noget af det første nye boligbyggeri som står færdigt i Kanalbyen. Det er interessant at drøfte brugen af facadebeklædning til at skabe afveksling i facadeforløbet samt brugen af kunst i gårdrummet.

Toldkammeret 7:

Projektet er interessant på grund af placeringen på det gamle værftsareal og nu med et nyt publikum. Facadematerialet er også nyt i Fredericia midtby, og bearbejdelsen af rummet mellem husene er også interessant at drøfte.

Renovering

Prinsessegade 32:

Projektet er nomineret for renoveringen af den gamle korsetfabrik, hvor den oprindelige funkisfacade er blevet genskabt og for dedikationen til at genfinde det oprindelige udtryk.

Danmarksgade 15:

Renoveringen er nomineret for sit store fokus på at genskabe de oprindelige funkis detaljer. Selv den oprindelige skiltning og skrifttype er genskabt med et meget flot resultat.

Norgesgade 2-4:

Renoveringen er nomineret samlet – både den gamle sølvvarefabrik og nabohuset er restaureret med respekt for det oprindelige udtryk. De oprindelige industrielementer er bevaret og giver bygningens nye funktion sin helt særlige karakter.

Om Arkitekturens Dag i Fredericia
Fredericia har i flere år fejret Arkitekturens Dag – bl.a. med byvandringer i den fredericianske arkitekt Jesper Jespersens fodspor og med fokus på Bevaringsfonden for Fæstningsbyen Fredericia.

Siden 2018 har Fredericia Kommune hvert andet år uddelt en pris ”Arkitekturprisen Fredericia”, der gives til en bygherre, som har gjort en ekstraordinær indsats i forbindelse med et byggeri og/eller anlæg.

Se den originale nyhed fra Fredericia Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top