Foto: Janne Ditlevsen - vaccinegeneral Svendborg Kommune

Vaccinegeneralen i Svendborg

I Svendborg er der særligt ét menneske, der har en helt afgørende rolle i udrulningen af vaccinationer til byens ældre og kronisk syge. Hendes navn er Janne Ditlevsen, og hun er faglig kvalitets- og udviklingskonsulent i kommunen.

Som en sand enmandshær sidder hun i den her tid med det fulde overblik over, hvilke ældre og svage borgere, der efter tur skal vaccineres.

”Jeg ringer rundt fra morgen til aften for at hjælpe de borgere, som Sundhedsstyrelsen har åbnet op for, som har brug for hjælp til enten at booke tid eller har behov for transport. Det er logistik med logistik på. Og heldigvis er Svendborg ikke større, end at jeg selv kan klare opgaven og bevare 100% overblik,” fortæller Janne Ditlevsen.

Ingen må falde gennem sikkerhedsnettet
Janne Ditlevsen føler stærkt for sit ansvar.
”Min fornemste opgave lige nu er at sikre, at alle borgere med brug for hjælp bliver kontaktet og kommer med på vognen. Ingen må falde igennem og blive overset i forhold til at få vaccine”.

Jann Ditlevsen giver et eksempel på borgere, der er i risiko for at falde gennem sikkerhedsnettet.
”Nogen af dem, jeg kan samle op, er f.eks. svagtseende. Når jeg ringer, så har de måske ikke booket tid, fordi de ikke kan læse brevet. Så tilbyder jeg at sørge for at bestille tid via hjemmeplejen. Det synes jeg er en solstrålehistorie, hvor vi får alle med”.

Og det lykkes godt i Svendborg lige nu. Svendborg ligger blandt de bedste kommuner i landet med hensyn til at rulle vaccinationerne ud til de målgrupper, som Sundhedsstyrelsen har åbnet for. Målgruppe 1 på plejehjemmene er vaccineret. Lige nu er Janne Ditlevsen derfor i gang med få fat i målgruppe 2, som er borgere over 65 år i eget hjem, som modtager hjælp fra hjemmeplejen.

”Det er 1850 borgere i alt fra målgruppe 2, hvor jeg skal finde ud af, hvem der ikke selv får bestilt tid, og hvem der f.eks. har behov for transport ud til vaccinationscentret på Ryttervej,” fortæller Janne Ditlevsen.

Stor tak til de pårørende
Hun understreger, at hjælpen fra de mange pårørende, der booker tider for deres ældre familiemedlemmer eller kører dem, er uvurderlig.

”Det er en kæmpe hjælp for os kommunen. Så det sender vi en tak for til de pårørende. For ellers kunne jeg ikke løfte opgaven alene”.

Janne Ditlevsen sender også en stor tak til Vester Skerninge Busser.
”De håndterer en vanskelig opgave med at køre borgerne til vaccination på Ryttervej helt fantastisk”.

Blandt de 1850 borgere i målgruppe 2 er også en andel, der er sengeliggende i eget hjem.
”Der er vi udfordret af, at myndighederne endnu ikke har åbnet for at blive vaccineret i eget hjem. Så min opgave er, at det sker, så snart det er muligt. Heldigvis for den gruppe er en stor del af vores plejepersonale vaccineret nu,” siger Janne Ditlevsen.

Man møder ensomheden
Når Janne Ditlevsen ringer rundt, så kan hun mærke, at der er mange udsatte borgere, der har været meget alene for at beskytte sig i corona-perioden.

”Derfor prøver jeg – selv om jeg har travlt – at bruge nogle minutter på at lytte til borgeren og vise respekt ved også at have tid til at tale lidt. Det tror jeg betyder meget for nogle ældre”.

Der har ifølge Janne Ditlevsen været nogle ret uventede reaktioner fra enkelte af de allerældste borgere.

”Der er over 30 ældre i Svendborg, der faktisk har sagt nej til vaccinen. Det kan være på grund af sygdomssvækkelse, så de ikke mener, at de kan tåle at få vaccinen. Men vi har også flere borgere på over 100 år, der udtrykkeligt ønsker, at andre borgere vaccineres før dem, fordi de har haft et godt liv. Så de synes, at vaccinen bør bruges på nogen, der har mere af livet foran sig. Vi vil helst have dem vaccineret, men det er rørende, at nogen står fast på at udvise den slags samfundssind”.

Se den originale nyhed fra Svendborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen