Kultur-, idræt- og spejderpriser uddelt

Kultur-, idræt- og spejderpriser uddelt

KommuneNyheder - Kultur-, idræt- og spejderpriser uddelt
KommuneNyheder - Kultur-, idræt- og spejderpriser uddelt

Lørdag blev spændingen udløst om hvem af de 24 nominerede, der skulle vinde årets otte priser på kultur-, idræts- og spejderområdet.

Den røde løber var rullet ud foran Svendborg Rådhus, Rasmus Grønborg og Heine Fich Jespersen fra Svendborg Musikskole ventede med en musikalsk velkomst i forhallen og statuetterne skabt af Sven Peder Hansen fra Skulpturium stod klar til at blive overrakt i den smukt pyntede Byrådssal.

Årets prisuddeling var tilpasset coronarestriktionerne, men ikke desto mindre fik de nominerede en festlig hyldest i Byrådssalen, hvor borgmester Bo Hansen og formanden for kultur- og fritidsudvalget Lars Erik Hornemann på skift motiverede og overrakte priserne. Efterfølgende var der bobler og kransekage i et tilstødende lokale, hvor de nomineredes gæster via storskærm havde overværet prisuddelingen.

Årets vindere blev:

ÅRETS LEDERPRIS – Spejder/FDF
Marianne Rask –  Gruppeleder hos Christiansmindespejderne

ÅRETS KNOKLERPRIS – Spejder/FDF
Flemming Laustsen  – FDF Svendborg

ÅRETS IDRÆTSLEDER
Niels Kildelund – Formand for GOG Håndbold

ÅRETS IDRÆTSFORENING
Svendborg Senior Idræt – SVSI

ÅRETS IDRÆTSTALENT
Sascha Nielsen – fodboldspiller i Odense Q

ÅRETS KULTURPRIS
Betina Birkjærk – Luna Park Scenekunst og forfatter

ÅRETS KULTURFÆLLESKAB
Rytmisk Musikforening Giant Steps

ÅRETS KULTURTALENT
Astrid Refbjerg Schick – Musiker

Borgerne har i løbet af efteråret kunne indstille kandidater til de forskellige priser. De nominerede til priserne er blevet udvalgt af tre fagjuryer  med repræsentanter fra idræts-, kultur- og spejderområdet  og vinderne er besluttet i en  beslutningsjury bestående af repræsentanter fra de tre fagjuryer samt to politiske repræsentanter fra Kultur- og Fritidsudvalget i Svendborg Kommune.

—————–

BAGGRUND:

MOTIVERING

ÅRETS LEDERPRIS – Spejder/FDF

Marianne Rask –  Gruppeleder hos Christiansmindespejderne

Marianne Rask er alle steder i spejderarbejdet. Overordnet har Marianne med sit store engagement og smilende væsen højt til loftet og plads til forskelligheder. Som minileder får Marianne jord under neglene med børnene, og hun formår at skabe et læringsrum for spejdere i alle aldre, hvor learning by doing udfoldes i sit fulde billede, samtidig med at spejderne føler sig i trygge rammer.

Marianne viser sig også som en sand leder, når det gælder om at have øje for alle – spejdere, forælder som ledere – og hun har styr på papir og paragraffer. Marianne tænker både lokalt, regionalt, nationalt og internationalt gennem facilitering af udlandslejre og herigennem får hun de store og lederne med på vognen, så kontinuiteten kan holdes.

Marianne er alle steder fra Dividusdag med de små til store beslutninger på korpsrådsmøder.

ÅRETS KNOKLERPRIS – Spejder/FDF

Flemming Laustsen  – FDF Svendborg

Flemming Laustsen er i bogstaveligste forstand en Knokler, og Flemming er FDF’er om en hals.

Flemming står om nogen for ”det lange seje træk” –  et træk der altid har været fyldt med gejst. Han har været med i FDF Svendborg siden han var dreng og kan notere ca. 60 år som frivillig í FDF.

Flemming har gennem årene påtaget sig mange organisatoriske opgaver, både som kredsleder, men i høj grad også som arbejdsmand for et fast og godt tilholdssted for FDF’erne.
Flemming har været med til skabe det økonomiske grundlag for det nye domicil på Hellegårdsvej, gennem et stort knokl- arbejde med af tømme Karussellen på Miljøstationen, og få det bragt til salg i Genbrugscenteret i Hulgade.

Nye knæ og et brækket ben har ikke forhindret Flemming i at møde op og knokle videre for FDF Svendborg og det fællesskab, der står højt på dagsordenen hos Flemming.

ÅRETS IDRÆTSLEDER

Niels Kildelund – Formand for GOG Håndbold

Niels Kildelund leverer kort og godt det lange, seje og uegennyttige træk hvert eneste år, hver eneste måned, hver eneste uge og hver eneste dag.

Niels startede efter sin sportslige karriere i GOG og på det danske landshold, som frivillig i sin klub.

Da GOG for nogle år siden var helt i knæ, valgte Niels at gå ind i bestyrelsesarbejdet og blev hurtigt valgt som formand for GOG Håndbold. På et fundament af arbejdsomhed, struktur og ordentlighed sørger Niels for, på sin stille og sympatiske facon, at behandle alle reelt og fair, og løse opgaverne tilfredsstillende – og GOG er nu tilbage i toppen.

Niels går selvfølgelig også forrest, når der skal afholdes arrangementer og fester i klubben, ligesom han deler ud af sit engagement og viden som næstformand i Fyns Håndbold Forbund.

ÅRETS IDRÆTSFORENING

Svendborg Senior Idræt – SVSI

Svendborg Senior Idræt er en ung forening fra 2012, med rødder i et kommunalt tilbud.

Siden 2012, er medlemstallet øget fra 600 til 1000 medlemmer og tilbuddene er øget med 16 nye aktiviteter, så der i dag tilbydes 30 forskellige aktiviteter på 52 meget forskellige hold. SVSI er også fællesskab med stor opbakning til arrangementer, udflugter og ture på tværs i foreningen.

SVSI er for ALLE 60+, også for dem ikke selv kan komme til foreningen. Frivillige fra SVSI indgår i et udviklingsprojekt med Svendborg Kommune, hvor der skabes motionsaktiviteter på kommunens 16 plejecentre.

SVSI samarbejder med flere foreninger og private udbydere, så 1 + 1 bliver til 3, når kæfterne slås sammen.

Ca. 100 frivillige udgør en stærk organisation, og de gør en kæmpe indsats for at alle led i foreningen hænger sammen, og for at der også sker aktiviteter på tværs.

ÅRETS IDRÆTSTALENT

Sascha Nielsen – fodboldspiller i Odense Q

Sascha er en fremragende fodboldspiller, og hun har, trods sin unge alder, bidt sig fast i holdets startopstilling, hvor hun som styrmand i forsvaret spiller med stor rutine.

Sascha er meget seriøs med sin træning, fysisk som mentalt. Hun misser aldrig et træningspas, og er selv på en dårlig dag garant for en positiv attitude. Selv under corona nedlukningen viste Sascha stor mental styrke, og vendte stærkt motiveret tilbage for fuld styrke. Sascha vil med den indstilling og sit talent komme til at præge den danske kvindeliga i mange år frem.

Også uden for banen er Sascha en god rollemodel, idet hun altid stiller op til arrangementer, f.eks. Odense Q’s stjerne-spillerskole. Her er Sascha en god formidler af klubbens værdier til fans og de yngre piger. Sascha tager sig også altid tid til en autograf eller et foto sammen med de små pigefans.

ÅRETS KULTURPRIS

Betina Birkjærk – Luna Park Scenekunst og forfatter

Betina Birkjær er kulturskaber med stort K, og hun mestrer kunstneriske udtryk på flere områder. Hun har senest skabt to utraditionelle vandreforestillinger med internationale skuespillere – ’ByVANDring’ og ’Drømmenes By’ – en coronavenlig tilrettelagt forestilling, hvor publikum fik set nye og poetiske sider af Svendborg.

Betinas hjerte banker også for børnekulturen. Hun har været instruktør på BU Teatret, lavet små sanseudstillinger i byrummet og kurrateret Børnekunst-udstillingen. I sit samarbejde med andre er Betina en energibombe, fantasifuld og ydmyg. Som forfatter skriver hun højt roste og godt anmeldte børnebøger og romaner. 

Betina har siden hun flyttede til Svendborg i 2015 været opsat på at bidrage til byens mangfoldige kulturliv – og Betinas store originalitet er således gang på gang med til at sætte Svendborg på det kulturelle landkort.

ÅRETS KULTURFÆLLESKAB

Rytmisk Musikforening Giant Steps

Svendborg har noget helt særligt – et jazzspillested på højt internationalt niveau. Hos Giant Steps kan man få musikoplevelser, som man ellers skal til internationale musik-mekkaer som New York, Paris og Tokyo for opleve. Jævnligt udtrykker store jazznavne ved koncertens slutning en tak til Giant Steps med ord som ’Danmarks fedeste jazzklub – at spille her er som at komme hjem.

Men et spillested af den kaliber kan ikke fungere uden en stor flok af engagerede frivillige. Og fællesskabet blandt det entusiastiske publikum og de frivillige er til at få øje på. Bl.a. bidrog de frivillige til, at der i sommer kunne laves hyggelige, coronavenlige gårdhavekoncerter under 5700 Summer.

Giant Steps er kunstnerisk visionære, spræller af saft og kraft, og kan med deres 20 års jubilæum i år bryste sig af, at være et af landets mest markante spillesteder til glæde for både Svendborg og resten af verden.

ÅRETS KULTURTALENT

Astrid Refbjerg Schick – Musiker

Astrid Schick udviser som kun 19 årig et ekstraordinært talent indenfor såvel den folkelige som den elitære musikudøvelse. Hun er hastigt på vej til at modnes som en musiker, der dyrker celloen på højt plan, og med en efterhånden særdeles smuk og voksende klang.

Til trods for at celloen er Astrids hovedinstrument, bevæger hun sig ubesværet og udforskende rundt i det musikalske univers på både guitar, klaver og i en sangtrio. Astrid både komponerer, arrangerer og underviser i musik. Men hun har samtidig overskud til at række ud, og invitere andre unge med i musikalske projekter i et ualmindeligt stort omfang. F.eks. som vært i Folk for Folks Åben Scene arrangement.  I coronatiden har hun sammen med sin sangtrio produceret en musikvideo, der er blevet flittigt delt på facebook. 

Astrids liv ér musik, og hendes multi-talent for at skabe musik og igangsætte kultur for andre er absolut ekstraordinært.

 

Se den originale nyhed fra Svendborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen