Ulkebøldam tømmes og behovet for en oprensning skal vurderes

Ulkebøldam tømmes og behovet for en oprensning skal vurderes

Ulkebøldam tømmes og behovet
for en oprensning skal vurderes

KommuneNyheder - Ulkebøldam tømmes og behovet for en oprensning skal vurderes

I løbet af denne uge går Sønderborg Kommune i gang med at tømme Ulkebøldam. Uden regn vil arbejdet tage fem dage. Når dammen er tømt, kan det vurderes, om – og i givet fald i hvor stort omfang – det er nødvendigt at rense dammen op.

De såkaldte Geotubes, som de seneste uger har renset vandet i Ulkebøldam efter forureningen fra Omnicom, har haft god effekt. Der er fjernet rigtigt mange af de forurenende stoffer.
– Det er ikke så rent, at det kan ledes ud i Augustenborg Fjord, men både vi, eksterne miljørådgivere og Sønderborg Forsyning vurderer, at renseanlægget fint kan rense søvandet nu, hvor det er renset i Geotubes, og lede det ud i Alssund. Det er dog sådan, at vi har stillet særlige analysekrav til det rensede vand fra Ulkebøldam, siger Hanne Bruun, afdelingsleder i Erhverv og Affald i Sønderborg Kommune.
En pumpe sørger for at pumpe vandet til renseanlægget. I takt med, at Ulkebøldam tømmes, vil bunden blive synlig. Forventningen er, at det kan medføre nogle lugtgener, ligesom bunden formentlig også vil fremstå helt mørk og afsløre genstande, som igennem årene er smidt i søen.
– Vi håber på en periode, hvor det ikke regner alt for meget, så tømningen kan gå hurtigt. Er vi heldige at have tørvejr, kan Dansk Miljørådgivning ret snart tage prøver af sedimentet på bunden og foretage nogle udvaskningstests, forklarer Hanne Bruun.
De forskellige prøver og analyser skal tilsammen give grundlag for at træffe beslutning om, hvorvidt søbunden skal renses op, om den skal delvist renses op – eller om det ikke er nødvendigt.
Lige nu er situationen den, at der er en prop i begge ender af Ulkebøldam, og at regnvandet pumpes uden om dammen. Det, der arbejdes hen imod, er at skabe grundlag for, at Ulkebøldam igen kan modtage vand fra nedbør, lede det videre til Augustenborg Fjord og være et rekreativt område for fugle og fisk. Og de mange mennesker, der ynder at gå tur i området.

https://mcusercontent.com/5f3762aadd5d312003cf9cc61/images/e91714bb-a85f-3e96-a994-aa79374a8f68.jpg

Kontaktinformation:

Afdelingsleder i Erhverv og Affald, Sønderborg Kommune, Hanne Bruun, tlf. 29 66 72 81, mail: hbrn@sonderborg.dk

Sønderborg Kommune
Rådhustorvet 10
6400 Sønderborg

Se den originale nyhed fra Sønderborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen