Iltsvind har ramt Augustenborg Fjord

Det fortæller Bo Kruse, biolog i Sønderborg Kommune, der mandag formiddag har været ved Augustenborg Fjord og har kunne se blandt andet 30-40 havørreder, som er søgt ind i Augustenborg Havn.

– Det gør fiskene, fordi det er der, hvor der er mest ilt i vandet lige nu. Det er også derfor, at så mange af dem ligger helt passive i vandet, siger han.  

Han afviser umiddelbart, at iltsvindet skyldes udslippet fra forureningen i Ulkebøldam.

– Efter vores bedste overbevisning skyldes iltsvindet ikke, at der slap lidt af forureningen ud i Augustenborg Fjord. Den skyldes nok i stedet, at vindforhold har presset overfladevandet ud af fjorden, som er blevet erstattet af mere iltfattig bundstrøm fra Lillebælt, der er presset ind i fjorden. Det kan også skyldes en bundvending, og begge årsager gør, at fiskene søger ind mod havnen, mener Bo Kruse.  

Augustenborg Fjord har gennem de senere år været ramt af iltsvind – senest var i november 2020.
 
Der gælder stadig et bade- og fiskeforbud i Augustenborg Fjord. Forbuddet skyldes, at en meget lille del af det forurenede vand fra Ulkebøldam i begyndelsen af august nåede ud i Augustenborg Fjord. Der blev mandag den 16. august 2021 taget nye test i Augustenborg Fjord, og lige så snart der er svar på de nye test, kan Sønderborg Kommune tage beslutning om at ophæve bade- og fiskeforbuddet.

Se den originale nyhed fra Sønderborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen