Teknik-, By, og Boligudvalget har godkendt forslaget til by strategien for Gråsten-Rinkenæs-Egernsund, som nu sendes til endelig vedtagelse i Byrådet.
Bystrategien indeholder følgende fire fokusområder, der sætter den fremtidige retning for områdets udvikling:
• Styrke området for bosætning med fokus på børnefamilier
• Styrke den infrastrukturelle og kulturelle sammenhæng områderne imellem
• Styrke Gråsten bymidte
• Førsteklasses turistområde for naturoplevelser.
Kirsten Bachmann, formand for Teknik-, By, og Boligudvalget, glæder sig til det videre arbejde med by strategien.
– Alle byer er forskellige, men har hver sit potentiale at udvikle eller opbygge, og det synes jeg by strategien for Gråsten-Rinkenæs-Egernsund er et rigtig godt eksempel på. De fire fokusområder understøtter byernes særlige styrker og nuværende udvikling, hvor der i sær er fokus på bosætning og turisme. Vi kan i Byrådet bruge strategien til prioriteringer i forbindelse med etablering af lokale projekter, men hvor vi kan sætte det ind i en overordnet ramme, der gavner hele området. Jeg er samtidig glad for, at arbejdet med by strategien styrker samarbejdet og netværksdannelsen mellem byerne og alle andre relevante partnere, siger hun.
I arbejdet med by strategien har borgere bidraget digitalt, via et fysisk bykontor samt gennem workshops afholdt på Gråsten Skole. Desuden er et ungeråd, bestående af en gruppe lokale unge i alderen 13-20 år, kommet med input, ligesom den eksisterende Masterplan udarbejdet af Gråsten Forum i 2015 ligger til grund for bystrategi-forslaget.
Kristian Beuschau, næstformand for Teknik-, By, og Boligudvalget, er glad for den store lokale opbakning.
– Gennem processen er de lokale borgere blevet inddraget, blandt andet igennem de lokale udviklingsforummer, der løbende har været i dialog omkring strategiens indhold. Og jeg er meget glad for borgernes opbakning til processen, for det er med til at skabe ejerskab for den nye bystrategi, som bliver et aktivt redskab for borgerne, politikere og administrationen. Den sætter rammen og retningen for fremtidige handlinger og initiativer i Gråsten, Rinkenæs og Egernsund, og det er ikke kun med til at skabe vækst i lokalområdet, men bidrager også til en positiv udvikling af kommunen som helhed, siger han.
Fakta:
I forbindelse med Planstrategi 2015 besluttede Byrådet, at der i samarbejde med lokale ildsjæle skal udarbejdes strategier for udviklingen af kommunens større byer. Som den femte i rækken, blev arbejdet med bystrategien for Gråsten-Rinkenæs-Egernsund godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 1. juni 2021. Der er i alt otte byområder i Sønderborg Kommune, der udarbejdes en bystrategi for.
Forslaget til bystrategien har været i seks ugers offentlig høring i perioden fra den 4. maj til den 15. juni 2022. I denne periode blev der afholdt et informationsmøde for borgere og interessenter, hvor strategien blev præsenteret og deltagerne havde mulighed for at drøfte forslaget i plenum.
Under den offentlige høring er der indkommet otte høringssvar. Høringssvarene relaterer sig til primært til konkrete forslag til mulige handlinger, der kan støtte op om selve strategien samt til opgavefordelingen af disse. Høringssvarene har ikke givet anledning til ændringer i forslaget.