Danmarks smukkeste motorvej fylder 3 år: 30 mio. biler har kørt på vejen

Danmarks smukkeste motorvej fylder 3 år: 30 mio. biler har kørt på vejen

Den 11. september 2019 er det tre år siden kronprins Frederik klippede snoren og åbningen af Silkeborgmotorvejen blev fejret med Danmarks største vejfest. Siden har ca. 30 mio. biler kørt på motorvejen. Det viser tal fra Vejdirektoratet.

Med Silkeborgmotorvejen er Silkeborg kommet tættere på verden – og omvendt.

– Silkeborgmotorvejen har haft en enorm betydning for os som kommune. Vi oplever lige nu stor vækst i antallet af tilflyttere, der bliver bygget nye boliger over hele kommunen og mange virksomheder udvider eller køber jord langs motorvejen. Jeg er ikke i tvivl om, at Silkeborgmotorvejen spiller en afgørende rolle i den fortælling,” siger Steen Vindum, borgmester i Silkeborg Kommune.

Byggeboom i Silkeborg

I slutningen af 2018 rundede Silkeborg Kommune 93.000 borgere og rykkede samtidig op som Danmarks 10. største kommune. Inden 2019 har tallet højst sandsynligt passeret de 94.000 borgere. En ny undersøgelse foretaget af Silkeborg Kommune viser, at det primært er børnefamilier, der vælger at rykke teltpælene op og slå sig ned i kommunen.

Derfor er der nu flere nye bydele på vej i Silkeborg, både i midtbyen og nord for Silkeborg, mens der i kommunens øvrige byer bliver bygget, moderniseret og udvidet dagtilbud, skoler og haller.

– Lige nu er vi den kommune i landet, der bygger mest pr. indbygger, næst efter de store universitetsbyer, konstaterer Steen Vindum.

Danmarks smukkeste motorvej

Selvom det oftest er den sparede tid på vejen, der bliver fremhævet ved Silkeborgmotorvejen, er det også værd at bemærke den arkitektoniske kvalitet af vejen.

Lige efter åbningen skrev Jyllands-Posten, at ”… køreturen er blevet til Danmarks svar på en køretur i Schweiz med en snes større eller mindre landskabsbroer, vilde højdeforskelle og en spektakulær udsigt til skov og vand.”

Senere har også Svend Brinkmann beskrevet sine oplevelser med Silkeborgmotorvejen.

– Jeg kan også få en nærmest oceanisk fornemmelse, når jeg […] passerer broerne over Silkeborgmotorvejen, der er belyst som stjernehimle, dekoreret med svungne orange bånd…

Når man kører der om aftenen, helst i regnvejr og med udsyn til bilernes røde lygter foran,

er det svært ikke at få gåsehud, siger han.

Se ny video med Silkeborgmotorvejen fra sine bedste sider: 

 

Fakta om Silkeborgmotorvejen:

  • Ca. 30.000 biler kører hver dag på Silkeborgmotorvejen (gennemsnitstal for 2019, kilde: Vejdirektoratet)
  • Det første år kørte der i snit 6-7000 flere biler på Silkeborgmotorvejen end forventet
  • Silkeborgmotorvejen åbnede med et brag 11. september 2016 med Danmarks Største Vejfest
  • I 2018 blev Silkeborg Kommune den 10. største kommune i Danmark.
  • Som følge af de mange nye indbyggere har byrådet godkendt udviklingen af en helt ny bydel nord for Silkeborg, Eriksborg. Her bliver plads til ca. 7000 nye indbyggere.
  • Søren Ryge har givet motorvejen seks stjerner i en anmeldelse i Politiken, hvor han bl.a. kalder vejen for et arkitektonisk mesterværk.

     

Se den originale nyhed fra Silkeborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen