Børnefamilierne strømmer til Silkeborg Kommune, og det kan mærkes i daginstitutionerne. To nye naturbusser skal afhjælpe kapacitetsudfordringen i Balle, så 48 børnehavebørn får naturen helt tæt på hver dag.
5. oktober sidste år godkendte Børne- og Ungeudvalget beslutningen om at indkøbe to busser, som skulle ombygges til rullende børnehavegrupper.
Nu står den ene af de nyombyggede busser klar – den anden er lige på trapperne – til at fungere som børnehaver på hjul til glæde for to børnegrupper i Balle Børnehus og Balle Naturbørnehave, der hver dag kan nyde godt af den fantastiske natur, Danmarks Outdoor Hovedstad byder på.
Naturbusserne kører på HVO Biodiesel, som er en 100 % biologisk dieselolie. Det betyder, at vi reducerer CO2-udledningen. Derudover er der monteret solceller på bussens tag, der bruges til at lade batterierne til blandt andet varmepumpen og lyset i bussen.
– Vi har glædet os til at opleve busserne i drift, så det er stort, at vi nu kan invitere børn og pædagoger indenfor. Jeg tror på, at vi har skabet en god og fleksibel løsning, som kan aflaste presset på vores institutioner. Og så er busserne et rigtig godt eksempel på, hvordan vi kan udnytte vores ressourcer som outdoorhovedstad på en klimabevidst måde, siger Søren Kristensen, udvalgsformand for Børne- og Ungeudvalget, Silkeborg Kommune.
Flytbar børnehave med naturen på trappestenen
Busserne kører hver dag ud i skoven og fungerer som en lille, flytbar børnehave, der rummer alle de nødvendige faciliteter; tekøkken, toilet og pusleplads, sovepladser og garderobe.
Børnene kører fra institutionen om morgenen og er væk hele dagen.
Turene går blandt andet til naturlegepladser i kommunen, men institutionen kan frit planlægge, hvor bussen skal hen. På en varm sommerdag lokker et besøg til Almindsø måske, mens en smuk efterårsdag skal opleves i Østerskov.
– Temaet ’natur- udeliv- og science’ er en del af vores pædagogiske læreplan på dagtilbudsområdet og stiller skarpt på naturens ressourcer. Med busserne får børnene en unik mulighed for at opleve alt det på nært hold; forårets spirende planter, skovens skiftende farver, dyrelivet og alt derimellem, fortæller John Gejl, sektionsleder for dagtilbud i Silkeborg Kommune.
Den overordnede tanke med naturbusserne er at skabe en fleksibel løsning, der indgår som en fast del af tilbuddene på dagtilbudsområdet. Busserne skal blandt andet bruges til at afhjælpe akutte kapacitetsudfordringer, der løbende flytter sig fra område til område – fx når en institution skal ombygges.
– Busserne betyder, at belastningen på institutionerne ikke bliver så stor, og samtidig kan man indfri den forventning som nytilkomne har om, at kunne få deres børn passet lokalt. Så jeg synes, at naturbusserne er et utrolig godt initiativ i forhold til midlertidigt at løse udfordringen med børnetallet i Balle. Og så giver busserne børnene muligheden for at tage på tur sammen og udforske naturen i og omkring Silkeborg, hvilket de glæder sig meget til, fortæller Marianne Tarpgaard, bestyrelsesformand i Skovgården, der består af Balle Børnehus, Balle Naturbørnehave samt Dalhaven, og mor til to børn i Balle Børnehus.
Yderligere information
- Søren Kristensen, udvalgsformand for Børne- og Ungeudvalget, Silkeborg Kommune: 61 26 57 29
- John Gejl, sektionsleder for Dagtilbud i Silkeborg Kommune: 20 35 41 42