Fra rollator til gå-maraton: Nyborg-projekt vinder Diabetesforeningens Handlingspris 2021

Projektet ”På borgerens præmisser” blev torsdag 17. juni på Folkemødet på Bornholm kåret som vinder af Diabetesforeningens Handlingspris.

I projektet har 35 borgere med type-2 diabetes samt øvrige fysiske og psykiske udfordringer fået kontrol over deres sygdom og en styrket livskvalitet.

Brian på 50 år stod over for en omfattende rygoperation, og han var så fysisk begrænset, at det tog ham knap 16 minutter at gå 650 meter med sin rollator. Han havde heller ikke styr på sit blodsukker, og han interesserede sig ikke meget for sin diabetes-sygdom.

Efter Brians deltagelse i projektet ”På borgerens præmisser” er der dog vendt op og ned på dette. I dag holder han styr på sin sygdom via en lille lommebog, og han har lige gået en halvmaraton. Selv siger han, at projektet har hjulpet ham med at genvinde lysten til livet.

Store gevinster for borgerne

Brian er langt fra den eneste, der har nydt godt af at deltage i projektet: Markante vægttab, styr på blodsukkeret, mere bevægelse i hverdagen, flere smil og grin samt en markant forøget livskvalitet. Gevinsterne ved det netop afsluttede projekt ”På borgerens præmisser” er ikke til at komme uden om. 

Derfor pegede Diabetesforeningen torsdag på projektet i Nyborg Kommune som vinder af den årlige Handlingspris. Begrundelsen for prisen lød fra Claus Richter, adm. direktør for Diabetesforeningen: 

“Projektet gør en særlig indsats for at reducere ulighed og forebygge følgesygdomme ved at give individuel og massiv støtte til sårbare borgere med type-2 diabetes, som samtidig har andre fysiske, psykiske og sociale udfordringer. I denne målgruppe har projektet været med til at gøre en særlig indsats. 

Dommerne har kåret projektet til vinder af Handlingsprisen, fordi projektet er stærkt orienteret mod at sikre lighed på diabetesområdet gennem støtte til borgeren, hvor de alle hjælpes i deres kontakt med sundheds- og socialvæsenet. Samtidig lægger projektet stor vægt på at sætte borgerne i centrum, og tage udgangspunkt i den enkeltes behov – hvilket illustreres via projektets navn – på borgerens præmisser”.

Se med her, hvor prisen bliver overrakt

Målrettede diabetesindsatser ud fra borgerens ønsker og præmisser

Det bærende i projektet har været målrettede diabetesindsatser ud fra borgernes ønsker og præmisser, fx madværksteder, indkøbsture, ledsagelse til lægen og meget andet. Blandt resultaterne i projektet kan bl.a. nævnes:

  • Vægttab 
  • Nedsat langtidsblodsukker – fra 70,8 til 57,5 i gennemsnit. 
  • Mange flere besøg og kontroller hos egen læge og i ambulatorium. 
  • Mere træning i naturen, gåture og besøg fitnesscentre.
  • Styrkede sociale relationer og lyst til at søge nye fællesskaber.
  • Styrken viden om diabetes og kostens betydning for sygdommen
  • Kun ganske få er droppet ud af tilbuddet

I projektet har der været fokus på sårbare borgere, der ud over type 2-diabetes har haft anden kronisk sygdom, psykisk sygdom, misbrug eller udviklingshæmning. Målgruppen er også kendetegnet ved, at de ofte udebliver fra kontroller hos egen læge eller andre aftaler, der kunne understøtte deres fastholdelse i forebyggelse og behandling.

Der er desuden lagt vægt på det tværfaglige samarbejde mellem terapeut, diætist, sygeplejerske og bostøttemedarbejdere, hvor tilgangen til borgeren har været det centrale, og hvor de traditionelle siloer er blevet nedbrudt. 

Diabetesforeningens Handlingspris på 10.000kr uddeles hvert år til en indsats, der arbejder for at mindske ulighed på diabetesområdet og sikre et bedre liv for mennesker med diabetes. 

Se den originale nyhed fra Nyborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top