DK2020 - Klimaplaner for hele Danmark

DK2020 – Klimaplaner for hele Danmark

Nyborg Kommune og 45 andre kommuner har meldt sig: Nu skal de lave lokale klimahandlingsplaner efter internationale standarder.

Fra Ballerup og Viborg til Nyborg og Hjørring. Nu er der sat navne på de 46 nye kommuner, der sætter turbo på den lokale klimaindsats. Gennem projektet ’DK2020 – Klimaplaner for hele Danmark’ skal de alle udvikle klimahandlingsplaner, der lever op til Parisaftalen. Parterne bag – Realdania, KL og regionerne – kalder interessen for overvældende. 

46 kommuner har sat sig et klart klimamål: Inden 2050 vil de alle være netto nul-udledende af drivhusgasser. Vejen derhen hedder en topambitiøs, lokal klimahandlingsplan, som kommunerne nu skal udvikle med støtte fra Realdania, KL og landets fem regioner. 

– Da ansøgningerne til projektet begyndte at tikke ind fra kommuner i hele landet, var det endnu en klar markering af, at engagementet og ønsket om at tage det lokale klimalederskab på sig er kæmpestort. Det er fantastisk at mærke, hvordan det her er en hjertesag for kommunerne og borgerne. Det er i hverdagen i lokalsamfundene, vi for alvor kan bidrage til at nå målet om at være klimaneutrale i 2050. Fra kommunernes side ser vi frem til et tæt samarbejde med alle gode lokale kræfter – borgere, erhvervsliv og civilsamfund – og jeg glæder mig til at følge med i udviklingen af nye lokale klimahandlingsplaner, og de spændende projekter, de kaster af sig over hele landet, siger Jacob Bundsgaard, formand for KL. 

– I Nyborg Kommune har byrådet netop vedtaget en ambitiøs politik for Grøn omstilling, ligesom vi er en del af den fynske 2030 indsats. Derfor glæder det os meget, nu også bliver en del af DK2020, da arbejdet med klimaet er en vigtig del af den lokalpolitiske dagsorden i Nyborg. Vi er og skal være ambitiøse på klimaets vegne, og med deltagelse i DK2020 understøtter vi den ambition yderligere, udtaler Kenneth Muhs, borgmester i Nyborg Kommune.

Klimaplaner skal pege på konkrete tiltag 

Det særlige ved de klimahandlingsplaner, som kommunerne udarbejder i DK2020, er, at alle væsentlige kilder til drivhusgasudledning skal håndteres. Det er blandt andet transport, landbrug, energi, bygninger, byudvikling og kommunens egne biler og ejendomme. I klimahandlingsplanen skal hver kommune udpege konkrete klimatiltag, der tilsammen sikrer en nettonul-udledning senest i 2050 for hele kommunens geografiske område. Derudover skal klimahandlingsplanen komme med konkrete bud på, hvordan kommunen vil tilpasse sig klimaforandringer, inden planen til sidst bliver godkendt af det internationale bynetværk C40. 

Fakta: Mere om ’DK2020 – klimaplaner for hele Danmark’ 

Alle landets kommuner har frem til 21. oktober kunne søge om at blive en del af ’DK2020 – Klimaplaner for hele Danmark’. 46 kommuner har ansøgt om at være en del af den første runde, hvor de nu skal i gang med at udvikle en lokal klimahandlingsplan. Igen i 2021 åbner endnu en ansøgningsrunde. 

Realdania, KL og regionerne bidrager hver med 15 mio. kroner til ’DK2020 – klimaplaner for hele Danmark’, hvilket giver mulighed for at invitere alle landets kommuner med i projektet fordelt over to runder. 

Opgaven med at rådgive de kommuner, der fremover bliver en del af DK2020, og facilitere deres arbejde med at udvikle klimahandlingsplaner, organiseres i samarbejde mellem hver af de fem regioner og KL’s Kommune Kontakt Råd (KKR) i. Danmarks grønne tænketank CONCITO er overordnet projektsekretariat og videnspartner i projektet. 
KKR er et samarbejde mellem kommunalbestyrelserne i hver af landets fem regioner, der varetager kommunernes interesser. 

For yderligere oplysninger, kontakt

Jacob Bundsgaard, formand for KL, via KL’s pressetelefon: 3370 3333.

Kenneth Muhs, borgmester i Nyborg Kommune, tlf. 2159 9966.

Se den originale nyhed fra Nyborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen