Valbyparkens nye strand er nået til fase to i anlægsarbejdet, og stranden vil derfor være afspærret mellem maj og august.
Arbejdet med at anlægge en ny strand i Valbyparken går nu ind i sin anden fase. Sidste sommer blev første fase afsluttet, og den stejle skråning med sten, som før adskilte Valbyparken og vandet i Kalveboderne, blev erstattet af en 120 meter lang sandstrand. Selvom stranden umiddelbart ser færdig ud, må de badelystne gæster dog væbne sig med tålmodighed.
Når arbejdet genoptages og fase to går i gang mandag den 4. maj, vil der blandt andet blive etableret en støttemur i beton mellem stranden og parken samt anlægges en opholdstrappe i granit mellem grusstien og sandstranden. Siden september sidste år har det været muligt at benytte stranden til ophold og aktiviteter på land, men på grund af anlægsarbejdet bliver stranden igen spærret af frem til august. Der vil stadig være en midlertidig sti til cyklister og gående, så de kan passere anlægsarbejdet og nyde stedet rundt omkring byggepladsen, og cykelforbindelsen langs vandet er sikret.
Badestranden forventes færdig i 2021
Når fase to af anlægsarbejdet afsluttes til august, kommer der igen en pause frem til foråret 2021, hvor tredje og sidste fase går i gang. I månederne mellem anlægsperioderne vil byggepladsen igen blive fjernet, så man kan besøge Valbyparkens nye sandstrand. Dog forventer Teknik- og Miljøforvaltningen tidligst, at vandet vil være rent nok til badning i løbet af 2021. Den nuværende vandkvalitet skyldes, at der ofte kommer spildevandsbakterier fra Damhusåen og Gåsebækrenden, som kan være sundhedsskadelige. Der er udført tiltag, som reducerer spildevandspåvirkningen, men det undersøges stadig, om der er brug for flere tiltag for at opnå en tilstrækkelig god badevandskvalitet.
Når de sidste anlægsarbejder er afsluttet, er der mulighed for at tilvælge forbedringer til parken, som placeres i området nær stranden. Men hvilke faciliteter og hvor mange, det afhænger af hvor mange penge, der er tilbage. Faciliteterne kan fx være cykelparkering eller opgradering af de eksisterende træningsredskaber. Disse faciliteter vil blive udvalgt i samarbejde med arbejdsgruppen, der består af repræsentanter fra Valby og Kgs. Enghave Lokaludvalg.
Fakta
- Det er R98 Fonden, der har doneret 27 mio. kroner til opførelsen af badestranden.
- Området har tidligere været en industrilosseplads, og derfor bestod den første fase i anlægsarbejdet i at rense den forurenede jord. Efterfølgende blev der fyldt op med sand og udlagt nyt græs op til stranden.
- Anlægsarbejdets tredje og sidste fase kan først starte i foråret 2021, da Kalveboderne er et Natura 2000-område, som er et netværk af naturbeskyttede områder i EU. Det betyder, at der kun må arbejdes i perioden maj til august for at beskytte det sårbare fugleliv i Kalveboderne.
- Teknik- og Miljøforvaltningen har fået en dispensation fra Fredningsnævnet, samt en dispensation fra Kystdirektoratet til en ændring af kystlinjen og til de nye anlæg tæt på strandbredden.
- Det er endnu ikke muligt at guide københavnerne om gode og dårlige badedage på stranden i Valbyparken, da stranden ikke er en godkendt badezone. Det frarådes også at lade hunde bade i vandet på grund af bakterierne.