Kunst, popcorn og hjemlig hygge på Kysten

Udsigten fra bo- og dagtilbuddet Kysten Vandkantsdanmark, når det er bedst. Men indenfor så det kedeligt ud. Det er nu lavet om.

Beboere og medarbejdere nyder at have hav og natur tæt på Kyste på Lolland. Men indenfor væggene så det anderledes ud med hvide vægge, lange gange og kedelige kontormøbler. Men under corona har Kysten fået både et make-over og en hjemmebiograf.

En grå og kedelig tid med restriktioner og isolation er blevet brugt til at kigge indad på botilbuddet Kysten på Lolland. Kysten har siden 2011 været Københavns Kommunes botilbud til udviklingshæmmede mennesker med dom til anbringelse. Og det bar indretningen præg af. 

Derfor besluttede ledelsen og medarbejderne at gøre noget med indretningen på Kysten. Institutionslooket skulle afmonteres og der skulle være mere varme, sjæl og hygge for borgerne. Det fortæller afdelingsleder Jesper Kolath. 

”Kysten er for flere borgere deres hjem i mange år. Vi har ti pladser til borgere med nedsat fysisk og psykisk funktionsevne, som er dømt til anbringelse og derfor har de et stort behov for hjælp og støtte i hverdagen. Vi ønsker derfor at skabe trygge rammer for borgerne og sørge for plads til mere hygge og samvær i hverdagen”, siger han. 

Borgerne ser straks København

Derfor nedsatte ledelsen tre arbejdsgrupper, hvoraf den ene skulle se på, hvordan de kunne bruge kunst og fotografier. Det udviklede sig til en ide om at bruge en lang gang til at male graffitimalerier af bygninger fra København. 

Kunstgruppen, som bestod af medarbejderne Nathalie Svendson, Kristian Hansen Walther og Morten Frederiksen, kontaktede Institut for Urban Kunst og sammen fik de indgået en aftale omkring stil, farve og motiver. 

”De fleste borgere kommer fra København og kender de ikoniske bygninger fra deres opvækst. Kunstgruppen udvalgte motiverne ud fra inspiration fra borgernes livshistorier. Borgerne kom med deres besyv til et beboermøde,” fortæller Jesper Kolath. 

Kunstneren brugte to lange dage på at forvandle en ellers kedelig gang til et udpluk af København. Under forvandlingen gik en borger forbi, kiggede op på tre streger af det endnu meget ufærdige motiv og udtalte: ”Nååå – det er Hovedbanen” til kunstnerens store forbavselse. 

”Vi har fået meget positiv feedback fra borgerne, som alle kan komme med historier inspireret af motiverne. Det er rart at vi på denne måde kan indbringe varme, sjæl og hygge for vores borgere, der selv går ned på gangen for at kigge på de nye vægge”, fortæller Jesper Kolath. 

Ud med de grimme kontormøbler

En anden arbejdsgruppe har været i gang med at udskifte møbler på fællesarealerne, så de indbyder til mere hygge og fællesskab. Mange at de gamle møbler var masseindkøbt og pænt kedelige typemøbler. 

”Nu tænker vi i blødere baner og loungemøbler og sofaer med fx høje kanter, så man også kan være med i fællesskabet, selvom man kan have det svært med omgivelserne. Borgerne har selv møbler med til deres egne værelser og vi hjælper dem med at etablere sig så godt som muligt, men på fællesarealerne er vi stolte af at skabe plads til hygge, og socialt samvær”. 

Kysten har også etableret sin egen hjemmebiograf med tilhørende popcornmaskine. Mellem jul og nytår blev der holdt præmiereaften med hele to film, Sjæl og Retfærdighedens Ryttere, og det duftede at popcorn i hele huset. 

”Vi er et ret unikke i form af vores borgergruppe som kan have modstand mod at bo her, når de ankommer. De er dømt til at skulle bo her.  Men netop det er en af årsagerne til at Kysten skal være et rart sted at være. Borgerne har ofte været i systemet hele deres liv og har boet på andre botilbud før, så derfor er det vigtigt at vi er hjemlige”, afslutter Jesper Kolath.

Se den originale nyhed fra Københavns Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top