Fremtidens skybrudsløsning klar til indvielse i Sydhavnen

Projektet kan hjælpe med at håndtere skybrud lokalt og skabe merværdi for naboerne. Indvielse i denne uge.

Københavns Kommune og HOFOR er godt i gang med at sikre byen mod fremtidens ekstremregn. Flere projekter er allerede gennemført, og mange andre er godt i gang. Og fredag d. 10. juni står et godt bud på fremtidens gårdhave klar til indvielse på Straussvej i Københavns Sydhavn. Den nyanlagte gårdhave er et demonstrationsprojekt, der viser, hvordan store mængder regnvand kan håndteres lokalt og bruges som en ressource, fx ved at anvende tilbageholdt regnvand til leg i gårdhaven. Dermed går projektet hånd i hånd med kommunens klimatilpasnings- og skybrudsplaner. Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) er begejstret for den flotte løsning:

– I København forsøger vi altid at finde løsninger, der ikke bare løser problemet, men også skaber en bedre livskvalitet for københavnerne, og det er fremtidens gårdhave på Straussvej et glimrende eksempel på. Jeg er samtidig stolt af, at projektet medvirker til at gøre byen CO2-neutral ved at være skabt af genanvendelige byggematerialer. Gårdhaven taler på flere niveauer ind i den klimadagsorden, som skal være med til at redde vores klode, og samtidig har de lokale fået sig et brugbart og grønt byrum, siger Ninna Hedeager Olsen.

Indretningen er udviklet ved at samtænke beboernes ønsker og behov med regnvandshåndtering og ved at skubbe til beboernes forestilling om regnvandets rekreative værdi. Resultatet er Københavns første regnvandssø med biologisk rensning, og en gårdhave som kan tilbageholde skybrudsregn. Det er første gang, at man har skabt en regnvandssø med biologisk rensning, som giver børn og voksne mulighed for at lege med

vandet. Rensningen sker ved at lade regnvandet cirkulere igennem et kalklag under græsplænen, som renser vandet til badevandskvalitet. 

Carsten Cronqvist, teamleder i HOFOR, udtaler:

– Vores løsning leder regnvand fra tagene ned i render i græsplænen og videre ned til søen. Så pumper vi vandet op til bakken, hvorfra det løber ned ad vandtrappen til klimakanten og tilbage til søen. Dermed har vi skabt et design, der kan håndtere ekstreme skybrud og på den måde aflaste byens kloakker og holde kældre og bygninger tørre. I HOFOR håber vi på, at dette projekt vil blive et forbillede for mange flere, da det er en perfekt kombination af et grønt og funktionelt byrum og en innovativ regnvandsløsning.

Udover det blågrønne rum i gården er der desuden etableret et væksthus, en frugtlund, en legeplads og et vandlegsområde. Og på den baggrund blev Fremtidens Gårdhave ved Straussvej i 2018 kåret som et af Danmarks bedste klimaprojekter.

Kom og vær med til at indvie gårdhaven ved Askøgade
Sammen med AB Tjørnen, AB Tjørnegården III og EF Tjørnegården inviterer Københavns Gårdhaver i Teknik- og Miljøforvaltningen og HOFOR de lokale beboere og nysgerrige sjæle til indvielse af Fremtidens Gårdhave ved Straussvej torsdag d. 10. juni fra kl. 16.00 til 17.30.

Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen deltager, og det vil være muligt at besøge gårdhavens boder og høre mere om gårdhavens arkitektur, regnvandshåndtering og genanvendelse af byggematerialer. Der vil desuden være aktiviteter for børn, og under hele arrangementet er der forfriskninger, grillpølser og is.

Teknik- og Miljøforvaltningen følger de gældende retningslinjer ift. covid-19 og sørger for håndsprit. Hvis antallet af mennesker når en vis størrelse, vil forvaltningen sørge for, at der ikke bliver lukket flere mennesker ind til arrangementet.

Se den originale nyhed fra Københavns Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen