Greve-borgmester på topmøde: Omsorg for ældre og børn i fare

Borgmester på KL_web.jpg

“Landspolitikerne skal forstå, at velfærden er på spil”, siger borgmester Pernille Beckmann fra KLs topmøde, hvor hun deltager i debatter og diskussioner for at råbe Christiansborg op.

Greve-borgmester på topmøde: Omsorg for ældre og børn i fare

I Greve Kommune stiger antallet af små børn og ældre lynhurtigt. Men antallet af arbejdsdygtige borgere følger ikke med.

Borgmester i Greve, Pernille Beckmann, har én ting på dagsordenen lige nu, hvor borgmestre og folketingspolitikere er samlet til topmøde i Aalborg:

“Antallet af ældre og små børn eksploderer. Og kommunerne SKAL have flere penge. Det er ikke klynk. Vi står med en reel udfordring”, siger hun.

Mange flere ældre og børn
I Greve Kommune stiger antallet af både ældre og børn med eksplosiv rekordfart. Om ti år er der 116 procent flere ældre over 80 år og 21 procent flere børn under fem år. Men antallet af forsørgere stiger kun med fire procent.

“I Greve har vi længe effektiviseret og optimeret, så borgerne får mest muligt for deres penge. Vi sparer ikke. Vi prioriterer benhårdt for at have penge nok til ældre og børn. Men alligevel oplever vores borgere, at der bliver færre penge til kernevelfærd. Det er landspolitikerne nødt til at anerkende. Og om kort tid kan vi ikke længere omprioritere. Så mangler der penge til kommunens øvrige opgaver som asfalt på vejene, hjælp til overvægtige børn eller renovering af nedslidte institutioner med fugt og skimmelsvamp”, siger hun.

Velfærden er på spil
Derfor har hun sammen med 21 andre borgmester fra både rød og blå blok skrevet en kronik, hvor budskabet til Lars Løkke og Mette Frederiksen er helt klart: Børn og ældre skal øverst på dagsordenen i finanslovsforhandlinger, statens økonomiaftale med kommunerne og i alle andre forhandlinger.

“Landspolitikerne skal forstå, at velfærden er på spil. Vi må ikke svigte danskernes tillid”, siger hun.

Tal fra Greve:

  • Frem til 2029 stiger antallet af 0-5 årige børn med 21 procent. Det er 689 børn, som skal passes i dagtilbud.
  • Frem til 2029 stiger antallet af + 80 årige med 116 procent. Det er 2341 ældre, som skal på plejehjem eller have hjemmehjælp.
  • Frem til 2029 stiger antallet af borgere på 25-64 år med 4 procent. Det er 1107 personer, som skal forsørge alle de andre.

Se 21 sekunders animationsfilm om Greve Kommunes udfordringer

Se den originale nyhed fra Greve Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen