Nyt Center For Voksenvejledning skal få flere ledige i uddannelse

14. april 2021

Rekordmange ledige uddannes til brancher med mangel på arbejdskraft.

Nyt institutionsneutral Center For Voksenvejledning skal hjælpe endnu flere på vej.

Den 19. april 2021 åbner det institutionsneutrale Center For Voksenvejledning (CFVV). Fysisk placeret hos AMU Nordjylland. Centeret vil gøre opkvalificering af ledige borgere endnu mere udbredt og styrke den borgernære rådgivning.

Med i samarbejdet om CFVV er Jobcenter Aalborg, a-kasser og erhvervsuddannelser. Parterne er gået sammen om centeret for at sikre mere faglært arbejdskraft til Nordjylland. Heriblandt til Aalborg Alliancens medlemmer.

Mange får uddannelsesløft

I juni 2020 meddelte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, at det skal være nemmere at opkvalificere ledige og give uddannelsesløft. Rettet mod uddannelser med mangel på arbejdskraft.  Aalborg Kommune har i årets første tre måneder givet uddannelsesløft til 53 borgere, hvor tallet i hele 2020 var 52. I 2019 var det 32.

Dermed slår året 2021 allerede nu rekord for antallet af borgere, der er sendt ind på en nordjysk erhvervsuddannelse.

Nationalt har der i 2020 været godt gang i den midlertidige ordning, hvor ledige får 110% af deres dagpengesats udbetalt under uddannelse. 32 ud af Aalborg Kommunes 53 uddannelsesløft er igennem denne ordning.

SOSU-hjælper og SOSU-assistent er de uddannelser, der har det største optag af ledige borgere. Henholdsvis 14 og 5 uddannelsesløft. Dermed er Nordjylland sikret flere varme hænder til fremtidens ældre – og mange yderligere uddannelsesløft er på vej.

Målet i 2021 er for Jobcenter Aalborg at ramme 200 uddannelsesløft i alt.

 

Baggrund for Center For Voksenvejledning

  • Dialogforum for opkvalificering af aalborgensisk arbejdskraft besluttede i sommeren 2020 at gå sammen om etablering af et fælles institutionsneutralt vejlednings- og brobygningsforløb til uddannelse af ledige i Aalborg Kommune med fokus på mangelområder og virksomhedernes behov for kvalificeret arbejdskraft.
  • Dialogforum består af ledere og repræsentanter for aalborgensiske uddannelsesinstitutioner og a-kasser, Arbejdsmarkedskontor Midt-Nord samt Jobhuset, Jobcenter Aalborg
  • Formålet er at understøtte, at ledige med behov for en særlig indsats får bedre muligheder for at komme i gang med opkvalificering/uddannelse.
  • CFVV er fysisk placeret på AMU Nordjylland, og der er tilknyttet 2 uddannelsesvejledere og 1 uddannelsesambassadør.
  • Målgruppen er alle ledige borgere i Aalborg Kommune over 30 år. Det kan være en ledig, som har mistet overblikket over de mange uddannelsesmuligheder, der eksisterer, man er usikker på eget valg og muligheder og derfor har brug for en tæt, personlig rådgivning samt borgere, som ikke er motiverede for uddannelse.

Center For Voksenvejlednings hovedopgaver

  • Endnu flere borgere løftes fra ufaglært til faglært via uddannelsesløft og voksenlærlingeordningen inden for brancher med mangel på hænder og/eller opkvalificeres via korte, erhvervsrettede kurser til brancher, der efterspørger hænder.
  • At ufaglærte og faglærte med en forældet erhvervsuddannelse, fx med 110 pct. dagpengesats, kan blive faglært i 2021 og 2022. Dermed står den enkelte såvel som samfundet langt bedre rustet til fremtidens arbejdsmarked.
  • Understøtte, at også de ledige, der ikke umiddelbart ser sig selv tage en uddannelse eller foretage et arbejdsmæssigt sporskifte, får det nødvendige overblik over muligheder og den tætte rådgivning, de har behov for.

Se den originale nyhed fra Aalborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen