Lene Espersen

Lene Espersen bliver bestyrelsesformand for grøn milliardsatsning

11. november 2020

Den 11. november 2020 tiltræder den tidligere konservative partileder og udenrigsminister Lene Espersen som bestyrelsesformand for den nordjyske milliardsatsning inden for grøn omstilling, Green Hub Denmark, der forener erhvervsliv, 400 energiforskere, offentlige myndigheder og forbrugere i et storskala-testområde for grønne løsninger og teknologier. Projektet har indtil videre hele 7,5 milliarder kroner i ryggen, og Lene Espersen skal via sin markante erfaring og store netværk styrke platformens profil både nationalt og internationalt med henblik på at fremme jobskabelse og gøre Danmark og Nordjylland til global rugekasse for morgendagens grønne løsninger

Lene Espersen

Tilbage i maj lancerede en stærk partnerkreds af offentlige og private aktører Green Hub Denmark med en klar ambition om at gøre Aalborg og Nordjylland til det foretrukne sted for storskalatest og demonstration af løsninger til fremtidens klimaneutrale samfund. Siden er opbakningen til projektet kun steget, så samarbejdet blandt andet nu også tæller de 10 øvrige nordjyske kommuner, Region Nordjylland og senest også en arktisk partner i den grønlandske kommune Sermersooq.

I alt er der på nuværende tidspunkt afsat 7,5 milliarder kroner til investeringer i regi af Green Hub Denmark, og i dag blev Green Hub Denmarks nye konstituerede bestyrelse inklusiv den nye bestyrelsesformand så præsenteret. Til posten som bestyrelsesformand er valget faldet på den tidligere udenrigsminister og konservative partileder Lene Espersen, der skal bidrage med politisk tæft og international erfaring.

– Etableringen af bestyrelsen er endnu et vigtigt skridt i udviklingen og materialiseringen af Green Hub Denmark, og det er med stor glæde, at vi kan præsentere en så højt profileret profil som Lene som ny bestyrelsesformand. Vi tror på, at Lene i kraft af sin store erfaring fra både politik, det private erhvervsliv og forskningsverdenen kan være med til for alvor at etablere og konsolidere Green Hub Denmark som et nationalt og internationalt samlingspunkt for storskalatest af morgendagens grønne løsninger og teknologier, forklarer Michael Stie Laugesen, der er projektchef for Green Hub Denmark.

Lene Espersen er ligeledes bestyrelsesformand for en af aktørerne bag Green Hub Denmark nemlig Aalborg Universitet. Derudover er hun adm. direktør for brancheorganisationen Danske Arkitektvirksomheder, som hun for nyligt har repræsenteret som en del af styregruppen i regeringens klimapartnerskab for byggeri og anlæg. Om sin indtræden som bestyrelsesformand i Green Hub Denmark siger hun:

– Jeg har med stor interesse fulgt udviklingen af Green Hub Denmark fra tæt hold via min position hos Aalborg Universitet, og da jeg blev tilbudt at indtræde som bestyrelsesformand for projektet, kunne jeg ikke sige nej. Vi ved, at der skal ny teknologi og nye løsninger til, hvis vi skal nå i mål med omstillingen frem mod et klimaneutralt samfund, og det gælder både her i Danmark og resten af verden. Det er en stor udfordring, men på den anden side også en kæmpe forretningsmulighed for Danmark med vækst og jobskabelse til følge, hvis vi formår at gribe taktstokken og for alvor konsoliderer os som verdensførende inden for intelligente, bæredygtige løsninger. Her er det ambitionen, at Green Hub Denmark skal spille en afgørende rolle, og det ser jeg meget frem til at blive en engageret del af, fortæller Lene Espersen og fortsætter:

– Nordjylland er det naturlige sted for en platform som Green Hub Denmark. Landsdelen er helt i front i forhold til testfaciliteter, Aalborg Universitet har over 400 energiforskere og er tilmed Danmarks største universitet på IT-området, og vi kan ikke mindst tilbyde et samarbejde mellem både offentlige og private aktører, forskningsinstitutioner og ikke mindst de nordjyske forbrugere. Via den struktur adskiller vi os for alvor fra resten af verden, og det er helt afgørende for vores mulighed for at tilbyde storskalatest, hvor nye, grønne løsninger og teknologier ikke bare testes i et laboratorium, en testhal eller lignende, men ude i virkeligheden.

Som bestyrelsesformand for Green Hub Denmark kommer Lene Espersen til at spille en aktiv rolle i forhold til at udbrede platformen og skabe yderligere opbakning blandt både private og offentlige beslutningstagere samt ikke mindst politikere.

Fakta:
Foruden bestyrelsesformand Lene Espersen består den konstituerede bestyrelse for Green Hub Denmark af:

Søren Gais Kjeldsen, direktør for Aalborg Forsyning

Peter Rindebæk, formand for DI Aalborg

Ole Nielsen, direktør for Himmerland Boligforening

Christian Roslev, konst. erhvervsdirektør for Aalborg Kommune

Claus Holstein, direktør for Port of Aalborg

Rasmus Haugaard, formand for ErhvervNorddanmark

Jacob Stoustrup, prodekan for uddannelse på TECH-fakultetet ved Aalborg Universitet

Mette Schmidt, formand for Erhvervsnetværk 9220

Thomas Lyngholm, direktør for RenoNord

Fakta om Green Hub Denmark:
Green Hub Denmark er et stærkt offentligt-privat partnerskab, som arbejder med grøn innovation, bæredygtige forretningsmodeller, storskalatest og demonstration for at tackle klimaudfordringer. Ambitionen er at bidrage til regeringens ambitiøse mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent frem mod 2030 og samtidigt tiltrække flere investeringer og skabe flere grønne jobs ved at gøre Nordjylland til den grønne innovations svar på Silicon Valley.

Eksempler på projekter under Green Hub Denmark:
Etablering af demonstrationsanlæg for ny teknologi ved Nordjyllandsværket

Udviklingen af fremtidens bæredygtige erhvervspark i Aalborg Øst

CO2-fangst og power-to-x-anlæg på Aalborg Portlands fabrik

Etablering af verdensførende fjernkølingssystem i Aalborg Øst

 

Partnerskabet, som har base i Aalborg, trækker tråde både nationalt og internationalt og er klar med egne investeringer for over 7,5 mia. kroner i grønne løsninger. Partnerne spænder over repræsentanter fra forskning, erhverv og forsyning til forbrugere og den offentlige sektor. Samarbejdet tog oprindelig udgangspunkt i en anbefaling fra Vækstteam for Grøn Energi- og Miljøteknologis om etablering af fysiske platforme med mulighed for at teste flere teknologier samtidigt i fuld skala på tværs af forsyningsområder. Læs mere om Green Hub Denmark her: https://greenhubdenmark.dk/

Se den originale nyhed fra Aalborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen