Kulturen rykker ud – nu også med blokvogne

10. marts 2023

Årets kulturprogram i ”Kulturen rykker ud” er lige offentliggjort i Aalborgs landdistrikt. I år er programmet udvidet, både med flere kunstnere og nyt koncept.

Et menukort fyldt med kulturelle oplevelser. Det er hvad der lige nu ligger i mailindbakken hos borgerforeninger, samråd og lokale i Aalborg Kommunes landdistrikt. Tilbuddet ”Kulturen Rykker Ud” har i 2023 udvidet, og skal ud og skabe oplevelser og sammenhængskraft i hele kommunen. Nu skal der bare bestilles lokalt hvad der kulturelt skal på menuen på blandt andet de lokale kroer, forsamlingshuse, torve, havnepladser og hvad lokalområderne ellers byder på af gode samlingspunkter:

– Vi forsøger at skabe gode betingelser for at lave kulturelle oplevelser af høj kvalitet ude i vores skønne landdistrikt. Vi ved at kulturelle oplevelser skaber fællesskaber. Vi ved at de lokale arrangører melder tilbage at det i det her koncept er nemt og billigt at få kultur ud lokalt af professionel kvalitet. Så derfor er jeg også glad for at vi i år med samarbejdet med landistriktsudvalget har kunnet gøre programmet endnu større og udvide med nye muligheder, siger Jes Lunde, rådmand i Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune.

Udvidet program

”Kulturen rykker ud” var et forsøgsprojekt indtil 2017, hvor erfaringerne var så gode, at det blev en fast del af kommunens støtte til landdistriktet. I år er udvalget af kunstnere blevet større, blandt andet fordi det økonomiske råderum er blevet udvidet med midler fra landdistriktsudvalget. Musikprogrammet spænder bredt genremæssigt. Fra Mikael Ks sange om nordjyske eksistenser og Daniels Juls Aalborg-hyldest ’Aalborg Havn’, til Esther Millers fortolkninger af udødelige jazzklassikere og Marie Franks velkendte ørehængere. Det er fra dansabel folk med Laursen, røverhistorier fra Vendsyssel med Søren Krogh og country-rock, som var de fra Guds eget land, med The Consolation.

– Jeg synes årets program er godt og varierende. Kulturoplevelser er med til at styrke fællesskaberne ude i lokalsamfundene. Kulturbegivenhederne er samlende i sig selv, men det skaber også sammenhold i de grupper af lokale, der går sammen om at arrangere. Vi har tillid til at tilbuddene er af god kvalitet, fordi kulturafdelingen allerede har været inde over det kunstneriske indhold – det gør det let og trygt for lokale at melde ind på.  Og helt generelt, så betyder kultur og oplevelser meget i landdistriktet. Det er derfor vi støtter både dette tilbud, men også andre kulturelle begivenheder i landområderne, siger Leo Helmer, formand i Aalborg Kommunes Landdistriktsudvalg.

Målgruppen for årets program er blandt andre samråd, foreninger og medborgerhuse, der lokalt gerne vil skabe nogle kulturelle aktiviteter. Årets program indeholder en række professionelle musikere og bands men også et historisk foredrag og et udfordrende børneteater for den yngste målgruppe.

Corona-erfaringer bliver til kørende plug and play

Under de trange kulturelle vilkår under corona-nedlukningen, gjorde man sig nogle gode erfaringer med at skabe nye mobile alternative scener, der kunne rykke ud til borgerne – fordi spillestederne var lukkede. De kreative og praktiske erfaringer kan nu ses på ”Kulturen rykker ud”-bestillingsedlen. Nu kan man nemlig booke blokvogns- og ladvognskoncerter, som kan skabe fest og oplevelser på sportspladser, torve, bymidter eller havnepladser. De kan let flyttes rundt og med minimalt lokalt praktisk besvær:

– De kreative løsninger under coronapandemien gav os ideerne til at blokvognskoncerterne kan mindske barrieren for, at man lokalt kan løfte at arrangere en koncert. Her ruller scenen ud på en blokvogn med lys og lyd ombord i det man nærmest kan kalde en plug and play-løsning. Teknikken er simpel at gå til, så det håber vi bliver taget godt imod og skaber endnu mere incitament til at få booket nogle fede musikalske oplevelser til de lokale, siger Jes Lunde

 

Årets program

Indendørs:

Mikael K. En ægte nordjysk folkesanger. Tekstuniverset kredser om personfortællinger, livet på landet og skildringer af stille eksistenser.

Esther Miller Band. Bandet spiller jazz standards mm. i egne arrangementer.

Teater Live Art. Børneteater. Har du nogensinde slikket på et 9volts-batteri? Løftet låget på popcornene, når de popper? Aldrig nogensinde? Sammen med børnene undersøger de to skuespillere alt det, de voksne normalt advarer imod.

Musik og Sagn. Med udgangspunkt i gamle sagn fra dit lokale område fortæller museumsinspektør Inger Bladt fra Nordjyske Museer om spøgelser, elverfolk, varulve, åmænd, nisser og andre mystiske væsener.

 

Udendørs:

Klondyke. Klondyke synger om hverdagsagtige ting og om mennesker på en poetisk og ligefrem måde – her er både sange om stille eksistenser og larmende personager.

The Consolation. The Consolation er et af de fremmeste navne på den danske scene indenfor americana, country- og rootsrock

Laursen. Laursen spiller dansksproget folk, der også trækker inspiration fra pop, country, bluegrass og rock, og musikkens omdrejningspunkt er de farverige tekster om mennesker og samfund

Daniel Jul. Daniel Juls jordbundne sange og fængende melodier har gjort ham til et lovende navn på den danske musikscene.

Søren Krogh. Søren Kroghs sange og historier udspringer af det sted, han kommer fra, og koncerterne bliver derfor musikalsk rejse i Vendsyssel.

Marie Frank. Marie Frank er klar til at præsentere de nye musikalske fortællinger på modersmålet, men mon ikke også der bliver plads til nogle af de gamle hits, som vi alle kender.

Se den originale nyhed fra Aalborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top