Fortæl, hvor meget du bevæger

19. oktober 2020

Er du mest til gåture eller sofahygge? Løb eller ludo? Forskningsprojektet Danmark i Bevægelse sætter nu fokus på vores bevægelsesvaner. Tjek din e-Boks.

I Aalborg er der mange der tager cyklen på arbejde, og rigtigt mange er en del af foreningslivet. Vores grønne områder, som eksempelvis Vestre Fjordpark og Østerådalen bliver flittigt brugt til aktiviteter og gåture – også i det nu køligere efterårsvejr. Motivationen for at komme ud og bevæge os er forskellig fra person til person.

Nogle bevæger sig for sundhedens skyld, andre for velværets eller for det sociale samvær, der følger med, fx hvis man går til fodbold, gymnastik eller fitness. Men der er desværre også mange, der ikke bevæger kroppen ret meget.

Nu vil forskere på Syddansk Universitet i samarbejde med Aalborg Kommune undersøge, hvor meget vi bevæger os, og hvad der motiverer os til at komme ud over dørtrinnet. Den viden er nemlig forudsætningen for, at flere kan få et mere aktivt liv.

Derfor får ca. hver tiende voksen over 15 år nu et spørgeskema i deres e-Boks fra projektet ”Danmark i Bevægelse” i Aalborg Kommune. Er du én af de heldige, der får skemaet tilsendt, kan du vinde 10.000 kroner skattefrit, hvis du svarer.  

– Vi har brug for viden om, hvordan vi lige netop her i vores kommune kan skabe bedre muligheder for vores borgere, så de kan være mere fysisk aktive. Er der målgrupper vi eventuelt kan være bedre til at motivere? Skal vi eksempelvis prioritere vores grønne områder højere, måske med toiletter og bænke? Hvordan kan idrætshallerne blive brugt af flere? Og er der andet, vi kan gøre, for at flere kommer i gang? Det håber vi at få nogle svar på gennem undersøgelsen. Så jeg kan kun opfordre alle til at tjekke deres e-Boks og se om de har fået muligheden for at være med i undersøgelsen, siger rådmand Mads Duedahl.

 

Vil vise potentialet: Flere kan være aktive

Danmark i Bevægelse er den største nationale måling af bevægelsesvaner herhjemme, og spørgeskemaet sendes til ca. 400.000 borgere over hele landet.

Undersøgelsen kobler oplysninger om bevægelsesvaner, adfærd og motiver sammen med data om de muligheder for fysisk aktivitet, der findes i hver enkelt kommune, fx cykelstier, idrætsanlæg og grønne områder. På den måde opstår der et Danmarkskort over potentialet for at få flere i gang med at være mere fysisk aktive.

Forskningsprojektet bliver dermed et værdifuldt værktøj til at prioritere og planlægge fremtidens indsatser i hver enkelt kommune, når der skal skabes et Danmark i Bevægelse. Det er støttet af Nordea-fonden med knap 12 mio. kr. 

Fysisk aktivitet er for mange forbundet med glæde og samvær med andre, mens det for andre er en naturlig del af den daglige transport og arbejdet. Alt sammen med en positiv virkning på den fysiske og mentale sundhed.

 

Fakta om Danmark i Bevægelse:

Danmark i Bevægelse er den hidtil største nationale måling af vores bevægelsesvaner. 400.000 voksne danskere modtager spørgeskemaet i deres e-Boks.

Hver kommune modtager en opgørelse over potentialet til at få flere i gang med fysisk aktivitet i netop deres område.

Projektet løber fra 2019-22 og udføres af Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet, med professor Bjarne Ibsen i spidsen. Det er støttet af Nordea-fonden med knap 12 mio. kr. 

www.danmarkibevægelse.dk

Læs mere og hent pressemateriale

https://www.sdu.dk/da/forskning/danmark_i_bevaegelse/presse/til_pressen

Se den originale nyhed fra Aalborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top