FOTO: Forurening af drikkevand

Svendborgs drikkevand er rent

OPDATERET DEN 11. MARTS

Pressemeddelelse 

En rutinemæssig kontrol af drikkevandet viste tirsdag risiko for forurening med e-colibakterier i et mindre område i Svendborg Øst. Nye prøver viser, at drikkevandet er rent, og at der ikke har været e-coli forurening. Styrelsen for Patientsikkerhed ophæver derfor kogeanbefalingerne.

En rutinemæssig kontrol med drikkevandet viste tirsdag en risiko for forurening med e-coli bakterier i drikkevandet hos 2700 husstande i Svendborg Øst.

Vand og Affald har onsdag fået nye prøveresultater, som viser, at vandet er rent, og beboerne i det berørte område skal ikke længere koge vandet inden brug.

”Jeg er lettet over, at der ikke er tale om en forurening af drikkevandet. Vi kan konstatere, at indikationen på e-coli i vandprøven skyldes en fejl i vores analysesystem. Vi er naturligvis kede af de gener, vores kunder har oplevet, men håber på forståelse for, at vi ikke kan tage nogen chancer med drikkevandet”, siger anlægschef hos Vand og Affald, Gry Tully Robsahm.

Hvad er der sket

Vand og Affald skal foretage en række lovpligtige kontroller af drikkevandet. Derudover tager Vand og Affald rutinemæssigt egenkontroller og analyserer selv disse.

Det var en af Vand og Affalds egenkontroller, der tirsdag viste indhold af e-coli bakterier, og som derfor udløste kogeanbefalingerne.

Seks andre egenkontroller, der blev taget samme dag, viste ikke nogen tegn på forurening.

Nu bekræfter nye akkrediterede prøveresultater, at alt vandet er rent.

Giv beskeden videre til din nabo

Vand og Affald har via SMS orienteret flertallet af beboerne i de berørte områder om, at de ikke længere skal koge vandet Der er dog enkelte som ikke får besked, da Vand og Affalds system bruger teleselskabernes oplysninger.

”Vi opfordrer derfor til, at man giver beskeden videre til sin nabo. Man kan også orientere sig på vores hjemmeside, som vi opdaterer løbende”, siger Gry Tully Robsahm.

Skoler, institutioner, hjemmepleje og boligselskaber i området får desuden direkte besked.  

For yderligere oplysninger, kontakt

Vand og Affald: Gry Tully Robsahm, anlægschef, tlf. 3016 4902

Svendborg Kommune: Birgitte Kring Frederiksen, afdelingsleder Natur og Miljø, Svendborg Kommune, tlf. 6114 7910

 

Pressemeddelelelse 9. marts 

Efter rutinemæssig kontrol af vandet fra Vand og Affald er der konstateret risiko for forurening med e-coli bakterier hos forbrugere i et mindre område i Svendborg Øst. De berørte forbrugere anbefales at koge deres vand til husholdningen.  

Efter en rutinemæssig kontrol af vandet fra Vand og Affald er der konstateret risiko for forurening med e-coli bakterier i drikkevandet hos forbrugere i et mindre område i Svendborg Øst.

Svendborg Kommune og Vand og affald har drøftet vandkvaliteten med Styrelsen for Patientsikkerhed. Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed kan det være forbundet med sundhedsrisiko at bruge vandet til drikkevand og i husholdningen uden at koge det først.  

”Derfor anbefaler Styrelsen for Patientsikkerhed, at vand til drikkevand og husholdning indtil videre koges, før det bruges”, siger Birgitte Kring Frederiksen, afdelingsleder for Natur og Miljø i Svendborg Kommune.

På kortet nedenfor kan du se, hvilket område forureningen har ramt

Er du i tvivl om du ligger inden eller uden for zonen på ovenstående kort, så kog for en sikkerhedsskyld dit vand.

Hvad sker der nu

Vand og Affald og Svendborg Kommune orienterer de berørte forbrugere om vandets kvalitet og kogeanbefaling. 

Vand og Affald er netop nu i gang med at sende sms’er ud til samtlige forbrugere i området med anbefaling om, at forbrugerne koger vandet før, det anvendes til drikkevand og i husholdningen.

Der er på nuværende tidspunkt ikke nogen forklaring på forureningen. Der er taget nye vandprøver, som sent onsdag vil be- eller afkræfte, der er en forurening. Forbrugerne i området anbefales at koge deres vand, indtil de hører nærmere fra Vand og Affald.

For yderligere oplysninger, kontakt

Vand og Affald: Gry Tully Robsahm, anlægschef, tlf. 3016 4902

Svendborg Kommune: Birgitte Kring Frederiksen, afdelingsleder Natur og Miljø, Svendborg Kommune, tlf. 6114 7910

 

Kogeanbefaling:

I bør koge alt vand, der skal bruges til f.eks. drikkevand, madlavning, tandbørstning, opvask i hånden og lignende. Du skal blive ved med at koge indtil du hører fra Vand og Affald igen.

Ved kogning forstås at vandet opvarmes til 100 ˚C i 2 minutter. Vandet skal spilkoge, hvorved de fleste mikroorganismer inaktiveres/dræbes. Det er vigtigt, at både temperatur (spilkogning) og tid overholdes.

En effektiv kogning kan ske ved brug af en almindelig kedel eller gryde. Ved brug af elkedel gives en portion vand 2 opkog med 2-5 minutters mellemrum. Vand i kaffe og temaskiner opnår sjældent en temperatur på 100 ˚C i 2 minutter. Varmt vand fra disse maskiner kan derfor ikke bruges.

Hvad kan vandet bruges til?

Madlavning:

Det forurenede vand bør ikke drikkes – kog vandet først og afkøl derefter. Vandet bør heller ikke bruges til at skylle salat og andre grøntsager, der spises rå. Grøntsagerne skal derfor skylles i vand, der har været kogt og derefter afkølet.

Vandet kan godt bruges til kogning af kartofler m.m., da bakterierne dør efter kort tids kogning.

Personlig hygiejne:

Tandbørstning bør ske med afkølet kogt vand. Vandet kan godt bruges til bruse- og karbad, men vær opmærksom på, at børn ikke drikker vandet. Hænderne kan vaskes som sædvanligt, men før madlavning bør hænderne vaskes i afkølet kogt vand.

Opvask/vask:

Opvask i hånden/balje skal foregå med kogt vand, idet der kan ske smitte via hænder eller genstande.

Man kan godt bruge ikke-kogt vand til opvask i opvaskemaskine, til tøjvask og til rengøring.

Husdyr:

Husdyr som kun er vant til at være indendørs – f.eks. undulater eller hamstre, bør drikke kogt vand. Andre husdyr må gerne drikke vandet direkte fra hanen.

 

 

Se den originale nyhed fra Svendborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen