Teknologi tiltrækker flere unge til sosu-uddannelser

Teknologi tiltrækker flere unge til sosu-uddannelser

Sønderborg Kommune har netop uddannet og ansat de første seks sosu-assistenter på en ny Digi Tech-linje. SOSU Syd har som den første skole i Danmark oprettet den nye uddannelse, der har fokus på velfærdsteknologi i plejesektoren, og den er allerede populær både blandt de uddannelsessøgende og på arbejdspladserne.

Sønderborg Kommune har sammen med de andre sønderjyske kommuner og Social- og Sundhedsskolen Syd (SOSU Syd) udviklet den nye linje. Sønderborg Kommune havde seks elever på det første Digi Tech-hold, og alle seks har straks efter eksamen fået arbejde på kommunens plejecentre eller i hjemmeplejen.
Selv om det første hold studerende først lige er udklækket, er tendensen lovende:
– Vi oplever, at eleverne ser flere karrieremuligheder, når de specialiseres inden for velfærdsteknologi, og vi ser fx flere mandlige og flere yngre ansøgere til Digi Tech-uddannelsen end til de ”almindelige” linjer. Og så er de nye elever allerede efterspurgt i kommunerne, fordi de i praktikperioden har vist, at de har nogle kompetencer, som arbejdspladserne har brug for, har direktør på SOSU Syd, Lotte Dalegaard Pedersen, udtalt til www.sosu.dk
De unge kan i dag vælge imellem utallige uddannelser. Samtidig bliver der med tiden flere plejekrævende ældre, så det er nødvendigt med en større tilgang til sosu-faget.
– Det er rettidig omhu, at vi produktudvikler uddannelserne og samtidig får pillet ved de ofte forkerte forestillinger, mange har om at arbejde i plejesektoren. Det glæder mig meget, at Digi Tech-uddannelsen er kommet så godt fra start, og at de nyuddannede er så eftertragtede. Vi har brug for de gode fortællinger fra de unge om, hvilken stor tilfredsstillelse det er at gøre en forskel for andre mennesker – samtidig med at de kan udnytte de fordele, der har ved at være fortrolige med teknologi, fordi de er vokset op med den, siger Preben Storm, formand for Social- og Seniorudvalget i Sønderborg Kommune.
Helle Rosenblatt Hansen er en af de nyuddannede Digi Tech-sosu’er i Sønderborg Kommune. Hun har efter endt eksamen fået job i rehabiliteringsteamet i hjemmeplejens distrikt Fjord. Hun har arbejdet som frisør i en årrække, men kunne på grund af en skulderskade ikke længere klare jobbet:
– Jeg havde søgt job i kommunens hjemmepleje, men vidste på det tidspunkt ikke, at der var en Digi Tech-linje. Det blev jeg klar over under samtale, og jeg var med det samme sikker på, at det var den vej, jeg ville vælge. Jeg vidste nemlig fra starten, at jeg gerne ville arbejde med rehabilitering, og her er mulighederne bedre, når jeg valgte Digi Tech-linjen, fortæller Helle Rosenblatt Hansen, der er glad for sit brancheskift:
– Det indebærer selvfølgelig også fysisk aktivitet, men på en meget mere afvekslende måde, end når man er frisør og står med løftede arme hele tiden, siger hun.
Eksempler på, hvad Digi Tech-eleverne har arbejdet med i praktiktiden, er:

  • Har sørget for internetforbindelse til beboere.
  • Har sørget for, at beboere kunne FaceTime med deres børn og børnebørn på iPhones og iPad.
  • Har indstillet iPads til at give besked om, hvornår beboere skulle huske at tage medicin.
  • Har optaget film, som beboerne har set med Virtual Reality-briller, så man føler man selv er der – fx af byens juletræstænding og af boligkvarterer, så beboerne har kunnet ”besøge” huse/gader, hvor de tidligere har boet.

 
FAKTA
En prognose viser, at der i 2028 vil mangle 40.000 medarbejdere i ældreplejen. Antallet af plejekrævende ældre stiger, og samtidig går store årgange af sosu-medarbejdere de kommende år på pension. Kilde: www.sosu.dk
Det næste hold Digi Tech-elever på SOSU Syd begynder deres uddannelse til august. Lige nu er der 120 elever på linjen.

https://mcusercontent.com/5f3762aadd5d312003cf9cc61/_compresseds/30f9b993-9645-f0a8-abe8-f7e515bb5360.jpg
11 nye sosu’er er netop uddannet og ansat i Sønderborg Kommune. Heraf er de seks uddannet på Digi Tech-linjen: Signe Poulsen, Laura Heldt, Anne-Mette Schwartz, Martina Kjærgaard, Oksana Rybalko og Helle Rosenblatt Hansen. De fem øvrige er Linette K.N. Jeppesen, Signe Skovmand Hansen, Mette Jensen, Cristina-Anca Dumitri og Amonika Andresen. Foto: SOSU Syd.
 

Kontaktinformation:
Udvalgsformand Preben Storm, tlf. 27 90 02 10, mail: pst@sonderborg.dk
Cristina Nørholt, teamleder i Uddannelsesenheden, Job og Velfærd, tlf. 27 90 02 80, mail: cnor@sonderborg.dk

Sønderborg Kommune
Rådhustorvet 10
6400 Sønderborg

Se den originale nyhed fra Sønderborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen