Skoleelever lærer at dyrke ”blå afgrøder”

KommuneNyheder - Skoleelever lærer at dyrke ”blå afgrøder”

En af fremtidens store udfordringer bliver mangel på mad. I den forbindelse har naturvejledere fra Sønderborg Kommune i fire år arbejdet med dyrkning af tang og blåmuslinger og været med i udviklingen af det landsdækkende undervisningsprogram ”Haven i Havet”. I morgen, den 22. marts, lanceres programmet over hele landet.

I Sønderborg sker det på Center for Verdensmål, hvor den første lokale udskolingsklasse er med. Pressen er meget velkommen til at se, mærke og være en del af undervisningen, der foregår ved Det Marine Center (for enden af Skydebanevej) mellem kl. 9 og 12.

Udskolingsklasser fra hele Sønderborg Kommune har tilmeldt sig forløbet ”Haven i Havet”. De kommer igennem en række forløb ved Det Marine Center på Kær Vestermark. Her har naturvejlederne deres marine nyttehaver og gode muligheder for at arbejde med dyrkning af havet.

Formålet med det nye, naturvidenskabelige undervisningsprogram er at undervise udskolingselever i, hvordan marine afgrøder som muslinger, østers og tang kan bidrage til at løse tre af tidens store kriser: Fødevare-, biodiversitets- og klimakriserne.

– Projektet spiller perfekt ind i alt det, vi arbejder med på Kær Vestermark, hvor fokus i det kommende Center for Verdensmål er bæredygtighed og FN’s 17 verdensmål. Havet udgør 70 pct. af jordens overflade, så det er oplagt at se på de fødevarer, det er muligt at dyrke dér, siger Andreas Hermann, naturcenterleder i Sønderborg Kommune.

– Undervisningsmaterialet er udviklet af 10 forskellige formidlingsinstitutioner med speciale i undervisning og formidling af havet. Vi har med hver vores specialer, nicher og vinkler givet materialet en stærk faglig tyngde, og vi glæder os til at afprøve det sammen med vores lokale elever, siger Rasmus Ladekjær Nielsen, naturvejleder hos Naturvejlederne Sønderborg.

Naturvejlederne Sønderborg har de sidste fire år dyrket blåmuslinger og tang i de lokale kystområder. Det har givet en masse erfaring med, hvad der kan og ikke kan lade sig gøre.

– Den bedste erfaring er, at det fanger skolelevernes interesse at arbejde tværfagligt og eksperimenterende, at have fingrene i det, smage og lugte det. De lidt grænseoverskridende oplevelser som fx at spise muslinger eller røre ved tang er noget af det, som eleverne husker, og de kan bruge det som ”knager” til at hænge deres nye viden op på. Undervisningsformen passer også ind i elevernes prøveformer, så lærerne støtter godt op om projektet, siger Rasmus Ladekjær Nielsen.

Alle kan se med 2. april
Offentligheden får lejlighed til at høre og se, hvordan man kan dyrke havet lørdag den 2. april kl. 10-12, hvor Naturvejlederne Sønderborg har et muslingearrangement på Gråsten Havn ved Emmas Have. Foruden naturvejlederne vil også foreningen ”Den Blå Kolonihave” vise, fortælle og servere små bidder fra havet.

FAKTA

• Undervisningsmaterialet anvendes og undervisningsforløbene gennemføres i Sønderborg Kommune og kommunerne Vejle, Løgstør, Grenaa, Kerteminde, Middelfart, Svendborg, Tårnby og Ishøj.
  • Bag undervisningsprogrammet står den selvejende institution Havhøst og ni førende maritime kulturinstitutioner. Der er gennem hele projektet foretaget følgeforskning ved DPU, Aarhus Universitet. Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden.
  • Der lægges op til, at eleverne efterfølgende arbejder videre med emnerne på skolen og at forløbet bliver en del af den obligatoriske, fællesfaglige naturfagsprøve.

Lange liner med masser af blåmuslinger er høstet op af havet og klar til at blive plukket og tilberedt. Foto: Havhøst S/I
Naturvejlederne
Rasmus Ladekjær Nielsen (tv) og Mathias Brügmann Jessen har høstet lækker, frisk tang fra havet omkring Als. Foto: Sønderborg Kommune
Muslinger kan dyrkes og høstes i havet omkring os, og kødet kan røges, steges, koges og anvendes sammen med mange andre ingredienser. Det er noget af det, eleverne hører om, ser og smager i uddannelsesforløbet. Foto: Sønderborg Kommune

Kontaktinformation:
Andreas Hermann, naturcenterleder, tlf. 53 62 90 64, mail: ahe@sonderborg.dk

Sønderborg Kommune
Rådhustorvet 10
6400 Sønderborg

Se den originale nyhed fra Sønderborg Kommune

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.