Pilotprojekt skal give små børn sundere tænder

Pilotprojekt skal give små børn sundere tænder

Sønderborg Kommune søsætter efter sommerferien projektet ”Sukker og tandbørstning”. I første omgang for de nul- til femårige børn og deres forældre på Nordals, men meningen er, at det på baggrund af forhåbentlig gode erfaringer skal rulles ud i hele kommunen.

At nordalsingerne får glæde af indsatsen først, hænger sammen med, at man ændrer organiseringen i den kommunale tandpleje. Tandklinikken i Nordborg er i flere år betjent på skift af tandlæger fra klinikken i Sønderborg. For at sikre fortsat stærk faglighed og økonomisk bæredygtighed i Sønderborg Kommunes tandpleje er det nu besluttet, at tandbehandlingen fremover foregår i Sønderborg. Undersøgelserne vil fortsat foregå i Nordborg, og så er der blevet kapacitet til at iværksætte pilotprojektet.
 
– Det er ærgerligt, at vi er ramt af det landsdækkende problem med at rekruttere tandlæger til kommunale klinikker i en grad, så vi ikke længere kan tilbyde tandbehandling i Nordborg. Men jeg synes, det er en positiv sidegevinst, at vi i stedet frigør ressourcer til en målrettet indsats over for de mindste. God tandsundhed grundlægges tidligt i barndommen, og der er lagt en god plan, så vi møder børnene og deres forældre mange steder – med en invitation til børn og forældre, ved drop in-besøg i daginstitutioner og i dagplejen, med generel information og med et særligt program i børnehaverne, siger Helge Larsen, formand for Sundhedsudvalget.
 
Det nye projekt ”Sukker og tandbørstning” er målrettet børn fra nul til fem år. Baggrunden er en gennemsnitligt dårligere tandsundhed i kommunen end på landsplan.  
 
– I projektet er målet at sikre de små og deres forældre en forståelse for, hvor vigtigt det er at børste tænder, også inden alle tænder er brudt frem. Tandplejen vil også arbejde med den vigtige tillid og tryghed hos børn og forældre og med at fortælle om, hvilke mad- og drikkevarer der er gode og ikke gode for tænderne. Det bliver spændende at evaluere indsatsen efter et år og forhåbentlig rulle indsatsen ud til glæde for endnu flere børn, siger Didde Lauritzen, næstformand i Sundhedsudvalget.
 
Indsatsen rummer også visuelt informationsmateriale og et tilbud om oplæg for mindre grupper.
 
 
FAKTA
Projektet ”Sukker og tandbørstning” går i gang pr. 9. august i år.
Det er målrettet børn på nul til fem år og deres forældre, i første omgang på Nordals.
Forældrene inviteres til en konsultation med deres barn, når det er ét år, og til aktiviteter i dagplejen og børnehaverne.
Børn op til 15 år på Nordals kan efter 9. august fortsat få undersøgelser og forebyggende tiltag på klinikken i Nordborg, mens tandbehandlinger vil foregå på klinikken ved Humlehøj-Skolen.
Unge på 16 og 17 år fra Nordals tilknyttes i fuldt omfang klinikken i Sønderborg, i det de fleste alligevel går i skole her.

Kontaktinformation:
Helge Larsen, udvalgsformand, tlf. 27 90 02 05, mail: hla@sonderborg.dk
Didde Lauritzen, næstformand, tlf. 27 90 39 99, mail: dla@sonderborg.dk
Mette Kongerslev Sonne, afdelingsleder i Sundhed og trivsel for børn og unge, tlf. 27 90 55 31, mail: mkso@sonderborg.dk

Sønderborg Kommune
Rådhustorvet 10
6400 Sønderborg

Se den originale nyhed fra Sønderborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top