Overvægtsindsats flytter fokus fra krop til hjerne

Overvægtsindsats flytter fokus fra krop til hjerne

Overvægt er et stigende samfundsproblem, også i Sønderborg Kommune. Erfaringer viser, at det i højere grad er det mentale, der skal arbejdes med, hvis vægttabet skal være varigt.

I Sønderborg Kommunes Sundhedscenter har man gennem en række forskellige initiativer opbygget erfaringer med at vejlede borgere, der gerne vil tabe sig. Mange har igennem årene fået god hjælp. Men en af erfaringerne er, at der er en stor målgruppe, der enten slet ikke melder sig til et traditionelt vægttabsforløb, eller ikke får et varigt vægttab ud af det. En ny projektindsats til borgere med overvægt drager nyttige at egne erfaringer og ny viden om sammenhængen mellem overvægt, livsstil og mental sundhed.
 
Projektet hedder ”Bæredygtig livsstil – mad, krop og mental sundhed” og varer halvandet år fra den 1. juni 2021 til den 31. december 2022.
 
– Det er i højere grad det, der sker mellem ørerne, vi skal have fat i. Den nye tilgang, som vi nu prøver af, er meget mere en mental indsats, end den mere traditionelle vægttabskonstellation, hvor fokus primært har været på vægt, kost og motion, siger formand for Sundhedsudvalget i Sønderborg Kommune, Helge Larsen.
 
Når borgerne fra 1. juni tager imod hjælp fra kommunen til at smide de overflødige kilo, vil der stadig blive arbejdet med mad og motion, men den mentale sundhed vil fylde meget mere i forløbet. Som noget nyt bliver der knyttet en psykolog til overvægtsindsatsen. Deltagere starter med en god afklarende samtale, hvor det bliver tydeligt, hvor det egentlig er skoen trykker, og hvad der skal til for at opnå et varigt vægttab.
 
– Det gode ved det nye forløb er, at man ikke bare skærer alle over en kam. For nogen er det vitterligt ”bare” den traditionelle kostvejledning, der skal til, så kører det, og så skal man selvfølgelig ikke trækkes igennem et langt mentalt forløb. Men vi tror, rigtig mange kan opnå en mere bæredygtig livsstil ved at flytte fokus væk fra maden og mere over på det mentale. Succesen skal ikke måles på vægten, men på om man lykkes med en bæredygtig livsstilsændring, siger næstformand i Sundhedsudvalget Didde Lauritzen.
 
Ud over de nye tiltag i tilbuddet til borgere med overvægt bliver der fokus på at skabe sammenhold og fællesskab med andre i samme situation. Den støtte og motivation man får i et fællesskab kan være afgørende i forhold til at holde fast i de nye vaner, også når forløbet er slut. Endelig er der tre måneder efter forløbets afslutning en opfølgende samtale i Sundhedscentret.
 
Fakta
Det nye tilbud udformes konkret som et holdtilbud målrettet borgere over 18 år, der er i risiko for at udvikle livsstilssygdomme. Deltagerne har BMI over 25 og oplever komplikationer i forbindelse med overvægt eller risikofaktorer for udvikling af livsstilssygdomme.

Kontaktinformation:

Helge Larsen, formand for Sundhedsudvalget i Sønderborg Kommune. Tlf. 27 90 02 05, e-mail hla@sonderborg.dk

Didde Lauritzen, næstformand for Sundhedsudvalget i Sønderborg Kommune. Tlf. 27 90 39 99, dla@sonderborg.dk

Sønderborg Kommune
Rådhustorvet 10
6400 Sønderborg

Se den originale nyhed fra Sønderborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top