Nordisk UNESCO-møde gæster Sønderborg

Sønderborg er i begyndelsen af september vært for årets nordiske UNESCO-møde. Her mødes omkring 80 medlemmer af de nationale UNESCO-kommissioner, ambassadører og medarbejdere på UNESCO-området fra Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island, Færøerne og Ålandsøerne. UNESCO er FN’s organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab, og på mødet skal deltagerne forberede det nordiske bidrag til UNESCO’s generalkonference senere på året i Paris, som er UNESCO’s topmøde, der sætter retningen for UNESCO’s arbejde i de kommende år.
 
Arrangør for mødet i Sønderborg er den danske UNESCO-nationalkommission, der skal fremme vigtige UNESCO-dagsordner og rådgive regeringen om UNESCO-spørgsmål:
 
– Det er ikke alle danskere, der kender UNESCO, selvom de sikkert har besøgt nogle af kulturarvsstederne som f.eks. Jellingstenen. Det er en skam. For i en tid med krig i Europa og flere globale kriser er UNESCO mere relevant end nogensinde. Det er vigtigt med et stærkt indre forsvar bygget på bl.a. kultur, uddannelse og videnskab, der kan sikre sammenhold. For der er mere, der forener os end adskiller os på tværs af alle lande, og her er grænselandet mellem Danmark og Tyskland et stærkt udstillingsvindue for fred og kulturel mangfoldighed. Forhåbentlig kan rammerne i Sønderborg og det dansk-tyske grænseland inspirere deltagerne, så vi får nyttige input med til UNESCOS generalkonference i Paris, hvor de kan være med til at trække verden i en friere og fredeligere retning med stærke stemmer for kultur, uddannelse og videnskab, siger Elsebeth Gerner Nielsen, der er formand for den danske UNESCO-nationalkommission. 

Sønderborg er vært
Sønderborg Kommune er vært for det nordiske UNESCO-møde, og deltagerne får gode muligheder for at blive klogere på grænselandet med udgangspunkt i Sønderborg. I Sønderborg får deltagerne mulighed for at stifte bekendtskab med blandt andet UNESCO Learning City, Historiecenter Dybbøl Banke og projektet Hertugernes Augustenborg, der stiler mod at blive UNESCO Verdensarv. Derudover bliver der tid til besøg og samtaler med det danske mindretal i Flensborg og det tyske mindretal i Sønderborg samt Flensborg Fjord, som er UNESCO biosfæreområde.
 
– Vi er meget beærede over, at den danske UNESCO-nationalkommission har peget på at afvikle sit nordiske møde i Sønderborg Kommune. Vi har lavet et program, hvor deltagerne kommer til at møde nogle af de mennesker og projekter, der arbejder med og brænder for UNESCO-projekter, herunder blandt andet projektet Hertugernes Augustenborg, men også inden for uddannelse. Samtidig er vi som en del af det dansk-tyske grænseland et godt eksempel på, hvordan flertal og mindretal kan leve fredeligt side om side og samarbejde hen over grænsen om bl.a. kultur, sundhedsvæsen, miljø, grøn omstilling, regional udvikling og uddannelse, siger borgmester Erik Lauritzen. 

Den danske UNESCO-nationalkommission
Nationalkommissionen består af medlemmer fra universiteter, uddannelsesinstitutioner, offentlige institutioner, fonde og ngo’er inden for UNESCO’s kerneområder. De har til opgave at fremme UNESCO’s arbejde i Danmark og rådgive regeringen i UNESCO-spørgsmål. De fleste kender UNESCO for verdenskulturarvsstederne, men UNESCO er en global organisation, der er aktiv på mange områder i forhold til uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab.
 
Læs mere her:
Forside – UNESCO
 

Se den originale nyhed fra Sønderborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top