Nordborg er udvalgt til fri bymidte-ordning

Nordborg er udvalgt til fri
bymidte-ordning
 

Sønderborg Kommune tilkendegav i april, at kommunen er interesseret i at blive del af en ny forsøgsordning med frie bymidter. Indenrigs- og Boligministeriet har nu udpeget Nordborg som en ud af 14 byer, der går videre i ordningen. Forsøgsordningen giver byerne friere tøjler i forhold til lovgivning og delvis statslig finansiering.

Der var stor interesse for at blive del af forsøgsordningen med frie bymidter. 32 kommuner tilkendegav, at de ville være en del af ordningen hos Indenrigs- og Boligministeriet.
 
Nu har ministeriet udpeget 14 byer, som går videre i forsøgsordningen, og en af dem er Nordborg.
 
Det glæder formanden for Sønderborg Kommunes Teknik- By- og Boligudvalg, Kirsten Bachmann, da ordningen understøtter bystrategien for Nordborg-Havnbjerg, som blev vedtaget i 2019. Sønderborg Kommune har i to budgetaftaler afsat i alt 13 mio. kr. til projekter i masterplanen Et helstøbt Nordals, som er lavet i samarbejde med Udviklingsforum Nordals.
 
– Vi har stor fokus på udviklingen af Nordals bymidte, så det glæder mig, at ministeriet har kunnet se mulighederne i Nordborg som en del af forsøgsordningen. Ordningen giver os mulighed for at arbejde med Nordborg på en helt ny måde, og det skal skabe projekter til gavn for både bosætning og turisme på Nordals. Det kan blandt andet være forskønnelse af bygninger og bymiljøet. Det kan gøre Nordborg endnu mere attraktivt som handelsby, når Nordborg Resort åbner i 2024. Det handler også om at binde bymidten bedre sammen fra Nordborg Slot til Gammeldam, siger Kirsten Bachmann.
 
De 14 byer skal have størst mulig frihed til at arbejde med nytænkende projekter og samarbejdsformer, ubegrænset af eksisterende lovgivning. Det kan fx være i forhold til, hvad det offentlige og private kan finansiere. Folketinget har afsat 130 mio. kr. til forsøgsordningen, og der er et krav om 40 pct. medfinansiering.
 
– Vores bystrategi for Nordborg-Havnbjerg, masterplanerne for Nordals og Nordals-Skolen kan med ordningen løftes via nytænkning inden for byplanlægning og delvis statslig finansiering. I ordningen forpligter kommunen sig i øvrigt til, at der skal etableres lokale velfærdscentre med nye tilbud og funktioner, der kan skabe nærhed og understøtte bylivet. Og det er netop nogle af de tanker, der arbejdes med i forhold til Nordals-Skolen, siger udvalgets næstformand, Kristian Beuschau.
 
De 14 byer skal nu skrive en ansøgning, som skal afleveres i januar 2023. Herefter besluttes det hvilke bymidter, der endeligt udvælges samt hvilke regler, der skal gives frihed fra. Forsøgsperioden løber fra 2024-2029.
 
Fakta:
Ordningen skal understøtte kommunernes arbejde med at skabe levende bymidter i mindre og mellemstore byer. Ordningen skal give kommunerne bedre mulighed for at tænke ud af boksen og ikke lade de gode idéer være begrænset af eksisterende lovgivning. Til forsøgsordningen er der afsat 25 mio. kr. årligt i 2024-2027 til medfinansiering af fornyelse af bymidter og 30 mio. kr. i 2024 til medfinansiering af placering af lokale velfærdsfunktioner i bymidten.
 
 

 

Kontaktinformation:

Udvalgsformand Kirsten Bachmann, tlf. 27 90 39 90, mail: kba@sonderborg.dk
 
Næstformand Kristian Beuschau, tlf. 27 90 39 86, mail: kbe@sonderborg.dk
 
Plan- og myndighedschef Sille M. Dall, tlf. 27 90 54 59, mail: smar@sonderborg.dk

Sønderborg Kommune
Rådhustorvet 10
6400 Sønderborg

Se den originale nyhed fra Sønderborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top