Mindesten rejses for unge, der døde på fredsdagen

Mens de fleste den 5. maj 1945 jublede over, at 2. verdenskrig var slut, blev 11 unge tyske marinesoldater ved en lynkrigsret i Sønderborg dømt til døden, henrettet og smidt i Alssund. Nu rejses ved siden af Multikulturhuset en mindesten for ofrene.

Sønderborg Kommunes udvalg for Kultur, Idræt, Handel og Turisme har valgt at støtte opsætningen af mindestenen med 25.000 kr., og Tysklands honorarkonsul i Sønderjylland bidrager med et tilsvarende beløb. Der er fundet en smuk natursten til formålet, tavlen er klar, og økonomien er nu også på plads. Mindestenen ventes klar til afsløring i september i år.

– Det er også tidligere foreslået, at der blev rejst en mindesten for de 11 marinesoldater, og jeg er glad for, at ønsket nu realiseres. Mindestenen bliver en vigtig del af vores erindringskultur, hvor historien om en mørk fortid formidles til fremtidige generationer, så vi undgår at historien gentager sig, siger formand for Sønderborg Kommunes udvalg for Kultur, Idræt, Handel og Turisme Stephan Kleinschmidt.

Syv af de 11 lig, der blev smidt i Alssund, drev i de efterfølgende måneder i land langs Alssund kyster, og blev begravet på Østre Kirkegård ved Christianskirken. Mindestenen er en natursten påmonteret en bronzetavle med tekst på dansk og tysk. Stenen placeres på den grønne plads mellem Hotel Alsik og Multikulturhuset.

– Stenen får en flot placering tæt på områdets fælles kulturhus, hvor rigtig mange kommer forbi, når de skal besøge enten det tyske eller danske bibliotek. Det glæder mig, at vi i fællesskab med Tysklands honorarkonsul i Sønderjylland kan rejse en mindesten for ofrene, siger næstformand for Sønderborg Kommunes udvalg for Kultur, Idræt, Handel og Turisme Jesper Kock.

Det var oprindeligt tidligere, nu afdøde museumsinspektør Inge Adriansen, der fostrede ideen om en mindesten og –tavle for de unge marinesoldater. Ideen er i 75-året for krigens afslutning i år genoplivet af Siegfried Matlok, tidligere chefredaktør på Der Nordschleswiger, og Frode Sørensen, formand for Sprogforeningen.

FAKTA
Sønderborg var under 2. verdenskrig base for en række tyske marinefartøjer. Kaptajnen på minestrygeren M612 fik 4. maj ordre til at sejle til Letland for at evakuere tyske soldater. Skibet sejlede af sted, men besætningen fandt opgaven nyttesløs, overmandede officererne og vendte om. Mytteriet blev opdaget og krigsretten straks gennemført.

KommuneNyheder - Mindesten rejses for unge, der døde på fredsdagen

Foto: Der er fundet en smuk natursten til mindepladen for de henrettede tyske marinesoldater. Og BMC Fonden, som ejer grunden ved Multikulturhuset, hvor stenen ønskes rejst, har sagt ja til placeringen.

Tekst: Teksten til stenen bliver udført i bronze og er formuleret af afdøde museumsinspektør Inge Adriansen og Jürgen Karwelat fra Historische Werkstatt Berlin.

Kontaktinformation:

Udvalgsformand Stephan Kleinschmidt, tlf. 27 90 02 17, mail: skl@sonderborg.dk
Næstformand Jesper Kock, tlf. 27 90 02 09, mail jko@sonderborg.dk
Konst. direktør i Kultur og Erhverv, Nikolai Dupont Heidemann, tlf. 20 25 99 33, mail: nihm@sonderborg.dk

Sønderborg Kommune
Rådhustorvet 10