Lillebælt-kommuner slår alarm til miljøministeren

Lillebælt-kommuner slår alarm til miljøministeren

Borgmestrene fra 10 kommuner vest og øst for Lillebælt har sendt en fælles appel til miljøminister Lea Wermelin. De beder om samarbejde med og hjælp fra staten for at redde naturen og miljøet i Lillebælt.

Biologer var for få dage siden i medierne med en stor bekymring for livet i Lillebælt. ”Der er ikke noget liv – havbunden er det, vi kalder et ligklæde”, sagde de.
Situationen og bekymringen er ikke ny, og derfor er der også igennem de senere år ydet en indsats fra både kommuner, foreninger og private, der har etableret ålegræsenge, stenrev og andre tiltag for at styrke livet for skaldyr, fisk og fugle.
– Men der skal mere til. Fiskere og biologer fortæller om et hav uden liv, og det skal der rettes op på – jo før jo bedre. Der kræver en indsats, som kommuner og private ikke kan løfte alene. Vi skal have staten med. Derfor skrev vi også allerede sidste forår til miljøministeren om problemet, fortæller Erik Lauritzen, borgmester i Sønderborg og initiativtager til den fælleskommunale henvendelse til mimisteren.
 
Miljøminister Lea Wermelin kvitterede den 18. marts 2020 for henvendelsen og skrev bl.a., at ”det ikke er nogen nem opgave at skabe de nødvendige forbedringer for vores natur og miljø, og at der er brug for alle gode kræfter, hvis vi skal nå i mål”.
 
Finansloven for 2021 afsætter bl.a. 888 mio. kr. til forbedring af biodiversiteten i Danmark, heraf 10 mio. kr. til nye stenrev mv. i Øresund. Men der er ikke afsat midler til at hjælpe det hårdt trængte Lillebælt. Derfor har borgmestrene fra de 10 kommuner igen henvendt sig til ministeren. Det sker efter et møde kort før jul med Sønderborg som vært. I borgmestrenes brev til ministeren står bl.a., at ”vi er ærgerlige over at konstatere, at der ikke er afsat midler til det meget trængte Lillebælt. Vi oplever, at vores efterspørgsel på hjælp og samarbejde ikke er blevet hørt”.
 
– Vi havde gerne set, at staten prioriterer at bakke op om de kommunale og private initiativer, der er i gang for et sundt Lillebælt, især fordi det reelt er staten, der skal varetage ansvaret for vores kystvande. Store dele af Lillebælt rammes ofte af iltsvind i en grad, så fiskebestandene er ramt og ikke mere gør det muligt at være erhvervsfisker i området. Tilstanden påvirker selvfølgelig også det rekreative fiskeri og vores arbejde for at fremme kystturisme, siger borgmester Erik Lauritzen.
 
Borgmestrene besluttede – ud over henvendelsen til ministeren – at der skal udarbejdes et kommissorium for kommunernes fremtidige arbejde med Lillebælt, og at der bliver taget initiativ til samarbejde med delstaten Schleswig-Holstein og Miljøministeriet for at iværksætte handlinger til gavn for Lillebælt.
 
Ud over Erik Lauritzen, Sønderborg, er borgmestrene bag henvendelsen til miljøminister Lea Wermelin følgende: Thomas Andresen, Aabenraa, Søren Steen Andersen, Assens, Hans Stavnsager, Faaborg-Midtfyn, Jacob Bjerregaard, Fredericia, Hans Peter Geil, Haderslev, Jørn Pedersen, Kolding, Johannes Lundsfryd Jensen, Middelfart, Jens Ejner Christensen, Vejle, og Ole Wej Petersen, Ærø.

Kontaktinformation:

Borgmester Erik Lauritzen, Sønderborg, tlf. 27 90 02 06, mail: ela@sonderborg.dk

Sønderborg Kommune
Rådhustorvet 10
6400 Sønderborg

Se den originale nyhed fra Sønderborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen