Landsbyernes stemmer fra Sønderborg Kommune er med til COP27

FN’s klimakonference i 2022, mere almindeligt kendt som COP27, finder sted fra 6. november til 18. november 2022 i Sharm El Sheikh, Egypten. Her mødes verdensledere, organisationer, myndigheder med flere for at finde frem til klimaløsninger og klimamål.
 
Sønderborg er også repræsenteret ved COP27. Dog ikke fysisk, men via en live sending fra Naturcenteret på Kær Vestermark ved Sønderborg til Nordisk Ministerråds Pavillon på COP27 torsdag den 10. november fra kl. 15 til 16. Publikum er 10 til 15 landsbyrepræsentanter, når borgmester Erik Lauritzen som talsmand afleverer Sønderborg Kommunes landsbyer forslag til, hvordan landdistrikterne sikres bedre transport og energimuligheder.
 
– Meldingen er ret klar fra landsbyerne i Sønderborg Kommune: Hør vores stemmer fra landsbyerne, for vi kan være med til at lave forandringer for landsbysamfund, og det skal ledere og myndigheder huske på. Det er en demokratisk udfordring, når mange kun tænker på at lave løsninger i hovedstæderne. Landsbyerne mener, at bæredygtige løsninger for energi og transport er en rettighed på linje med rent vand, spildevand og affaldssortering, som ikke kun bør gælde i byerne. Vi kan og vil gerne levere klimaløsninger i landdistrikterne, og det kan sagtens lade sig gøre, hvis vi får mulighederne, siger Erik Lauritzen. 

Landsbyerne har på en workshop midt i oktober været samlet for at snakke om de bedste erfaringer med og eksempler på, hvordan FN´s verdensmål kan nås samt hvad de mener skal ændres, for at i mål på de to emner transport og energi i landdistrikterne. Forslagene præsenteres på Nordisk Ministerråds pavillon under COP27, og derefter bliver listen med forslag også givet videre til beslutningstagere og myndigheder.
 
I overskrifter er der følgende forslag:
 
Grøn omstilling i landdistrikterne:
1. Udvide forsyningspligten til også at opfatte varmeforsyning
2. Gør det nemmere at dele lokalproduceret energi i lokalsamfundet
3. Tag landsbyerne med på råd
 
Grøn transport i landområderne:
1. Sikre udbredelsen af grøn deletransport
2. Gentænk afgifter og fradrag for os, der bor langt fra kollektiv trafik
3. Gør kollektiv trafik bæredygtig og fleksibel
 
Fremlæggelsen af forslag fra Sønderborg sker i samarbejde med repræsentanter fra Arendal i Norge, der også kommer med deres bud på de samme udfordringer.
 
Tilslutningen til arbejdet har været stor blandt de 37 landsbyer i Sønderborg Kommune, der har egne råd/laug.
 
– Det glæder mig rigtig meget at se, at landsbyerne deltager i COP27 og har en vigtig stemme i forhold til at få klimaomstillingen til at lykkes – dette er et område, som vi har haft fokus på i mange år, så det er rart, at det nu kan ses i en større international sammenhæng. Verdensmål er hverdagsmål, og landsbyerne tror på, at verdensmål skal omsættes i landdistrikterne, siger Tom Hartvig Nielsen, der er formand for Udvalget for Bæredygtighed og Landdistrikter.

Se den originale nyhed fra Sønderborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top