Frokostordninger i dagtilbud er blevet et tilvalg

I Sønderborg Kommune er der i perioden 2018 til 2023 løbende sket en stigning i antallet af vuggestuer og børnehaver, hvor forældrene har valgt en frokostordning. Det viser en opgørelse, der netop har været behandlet af Børne- og Uddannelsesudvalget.

Ifølge Dagtilbudsloven § 16 a er kommunerne forpligtet til at tilbyde et sundt frokostmåltid til alle børn i kommunale, selvejende og udliciterede daginstitutioner. Forældrene stemmer hvert andet år om, hvor vidt de ønsker en frokostordning til deres barn/børn.

I 2018 havde forældrene valgt en frokostordning i 2 børnehaver og 9 vuggestuer. I efteråret 2022 er der valgt frokostordning i 27 børnehaver og 35 vuggestuer.

Udviklingen glæder formanden for Børne- og Uddannelsesudvalget, Jesper Smaling.

– Det er helt klart et tilbud, som forældrene har taget til sig, og ikke valgt fra igen. Vi er meget tilfredse med, at forældrene er tilfreds med de frokostordninger, vi kan tilbyde i vores vuggestuer og børnehaver. Vi oplever blandt forældre, at der er et ønske om kostordninger, der rummer hele dagen, og derfor har vi på udvalgsmødet besluttet, at der skal arbejdes med løsninger på det frem mod næste afstemning, siger han.

Det er langt hovedparten af alle dagtilbud i Sønderborg Kommune, der har en frokostordning. I perioden 2022 til 2024 er kun 2 vuggestuer og 11 børnehaver uden frokostordning. Og faktisk er tallet af børnehave og vuggestuer uden frokostordning på vej ned.

– Forældrene i Dybbøl Børnehus ønsker også en frokostordning, og forventningen er, at det er oppe at køre i efteråret. Desværre er der nogle fysiske begrænsninger i børnehuset, men vi arbejder på sagen og er ved at få løst praktikken. Så kan vi snart også tilbyde et sundt frokosttilbud i Dybbøl Børnehus, siger Jesper Larsen, næstformand for Børne- og Uddannelsesudvalget.

Frokostordninger i dagtilbud understøtter Børne- og Undervisningsministeriets ambition om, at alle børn i dagtilbud skal have et sundt frokostmåltid, idet det medvirker til at skabe sunde kostvaner hos børn og bidrager til deres trivsel og udvikling. Derudover taler frokostordningerne ind i Sønderborg Kommunes Sundhedspolitik 2023-26, hvor der er fokus på at fremme sunde vaner og forebygge overvægt hos børn i dagtilbud.

I den aktuelle ordning er det politisk besluttet, at forældrene afholder udgifterne til frokostmåltidet samt køkkenpersonale. Forældrebetalingen er i 2023 på 467 kroner per måned.

Se den originale nyhed fra Sønderborg Kommune