Fællesskaberne hyldes i March mod Ensomhed

KommuneNyheder - Fællesskaberne hyldes i March mod Ensomhed

Sønderborg er på søndag og mandag værtsby, når March mod Ensomhed retter fokus mod fællesskabernes betydning i kampen mod ensomhed. Under Corona-nedlukningerne er fællesskaberne udfordret, ensomheden er øget, og behovet for at fjerne tabuet omkring ensomhed er stort.

Omkring 100 har tilmeldt sig på hver af de to ruter. Søndag kl. 12 er der march fra Fynshav til Sønderborg, og mandag med start kl. 8 ved Sønderborg Rådhus fortsætter marchen mod kommunegrænsen til Aabenraa. Patrick Cakirli, der er initiativtager til marchen, er med hele vejen, mens formand for Sundhedsudvalget i Sønderborg Kommune, Helge Larsen, deltager fra Fynshav til Sønderborg. Næstformand i Sundhedsudvalget, Didde Lauritzen, deltager i marchen fra Sønderborg til kommunegrænsen ved Bovrup.
– Konceptet for March mod Ensomhed er, at Patrick står stille, når han ikke har nogen at følges med. Han går, når han har følgeskab. På den måde er hans vandring symbol på fællesskab og social ansvarlighed i kampen mod ensomhed. Jeg har ikke mødt Patrick før, men jeg har fulgt lidt med på sidelinjen de foregående år, og jeg ser frem til at snakke med ham og sætte fokus på et virkelig vigtigt emne – og mon ikke, der bliver tid til at drøfte lidt forskelligt i løbet af de 19 km, der er fra Fynshav til Sønderborg Rådhus, siger udvalgsformand Helge Larsen, som regner med, at marchdeltagerne når frem til Sønderborg omkring kl. 18.
Mandag morgen er det udvalgets næstformand, Didde Lauritzen, der står klar kl. 7.30 ved rådhuset med en velkomst og lidt morgenmad til de ca. 100 tilmeldte marchdeltagere, inden alle sammen med Patrick Cakirli sætter kursen mod kommunegrænsen ved Bovrup. Didde Lauritzen siger:
– Jeg deltager på en del af Patricks rute som repræsentant for Sundhedsudvalget, men i den grad også som privatperson. I Sundhedsudvalget oplever vi et stigende antal unge, som føler sig ensomme, og det har COVID-19 desværre forstærket. En af foreningslivets helt store værdier er fællesskabet, og det giver derfor rigtig god mening, at vi støtter op om bl.a. March mod Ensomhed. Fællesskaber er netop noget, vi skaber sammen, siger Didde Lauritzen.
– Når vi er aktive sammen, føler vi os som en del af et fællesskab. Det styrker vores mentale trivsel og mindsker ensomheden. Derfor er vi i Sundhedsudvalget glade for at støtte et projekt som March mod Ensomhed, siger Helge Larsen.
FAKTA
Sønderborg er en af 56 kommuner, som dette års March mod Ensomhed kommer igennem. Deltagerne i marchen har kunnet tilmelde sig frem til den 18. august, og de får en T-shirt til turen, frokost om søndagen og mulighed for at deltage i fællesspisning og foredrag med Patrick Cakirli søndag aften. Om mandagn er der morgenmad og en madpakke til turen.
Frøet til March mod Ensomhed blev sået i december 2016, da Patrick Cakirli i desperation over sin ensomhed rakte ud efter nogle at mødes med. Han skrev på et socialt medie: ”Jeg er ensom og går igennem den hårdeste periode i mit liv. Jeg vil sidde på trappen foran Københavns Rådhus kl. 14-20. Jeg har sorte bukser og en North Face-jakke på”.
Patrick vandrer nu hvert år fra uge 33 til 40 for at sætte nationalt fokus på ensomhed. Han ønsker at fjerne det tabu, der omgærder ensomhed, og inspirere mennesker, der føler sig ensomme, til at række ud efter hjælp.
I tilknytning til March mod Ensomhed er der en landsindsamling, som i år støtter Ventilen Danmark, som er en nonprofitorganisation, der forebygger og afhjælper ensomhed blandt unge.
Omkring 380.000 voksne og over 20.000 børn i Danmark føler sig svært ensomme, og Sundhedsstyrelsen anslår, at ensomhed koster samfundet omkring 8 mia. kr. om året.

Evt. billedtekst:
Patrick Cakirli gik sin første March mod Ensomhed i 2017, og siden er deltagerantallet steget fra år til år. Der var pga. Corona ingen march sidste år, men i 2019 vandrede Patrick fra Skagen til Gedser med mange ledsagere undervejs. Foto: March mod Ensomhed

Kontaktinformation:

Formand for Sundhedsudvalget, Helge Larsen, tlf. 27 90 02 05, mail: hla@sonderborg.dk
Næstformand i Sundhedsudvalget, Didde Lauritzen, tlf. 27 90 39 99, mail: dla@sonderborg.dk
Frivillighedskonsulent Johnny Gammelgaard Alfsen, tlf. 27 90 69 30, mail: joal@sonderborg.dk

Sønderborg Kommune
Rådhustorvet 10