Den kongelige Køkkenhave åbner for sæsonen den 2. maj

Sæsonåbningen i Den Kongelige Køkkenhave markeres torsdag den 2. maj kl. 10. Frivillige fra køkkenhavens Frivilligforening vil vise gæster og interesserede, hvordan podningen af æbletræer foregår. Derudover vil børn fra den lokale børnehave Tumleby plante græskar og squash, som de kan følge gennem sæsonen. Ligeledes er beboerne fra daghjemmet på Gråsten Plejecenter inviteret til at se børnene sætte gang i køkkensæsonen.
 
Samtidig er haven et godt supplement til de øvrige turistattraktioner i Gråsten og Sønderborg Kommune. I 2023 besøgte 50.000 personer Den kongelige Køkkenhave i Gråsten.
 
Køkkenhaven blev i sin tid anlagt af Dronning Ingrid, og igennem en årrække forsynede den hver sommer de kongelige gæster med friske krydderurter, grøntsager og frugter, når de var på ferie i Gråsten. Efter Dronning Ingrids død blev driften af haven reduceret til enkelte bed. Men nu kan man igen nyde duften af persille, purløg, hvidløg og rosmarin, men også mere eksotiske arter som vietnamesisk mynte og kvan. Dertil er der masser af bær, farverige staudebede og en veltrimmet skov af frugttræer i spalierer.
 
Den Kongelige Køkkenhave er et samarbejde mellem Slots- og Kulturstyrelsen og Sønderborg Kommune, som beskæftiger en række borgere på stedet i et socialpsykiatrisk projekt. Køkkenhaven har vist sig at være et perfekt sted som socialpsykiatrisk værksted. Borgerne er meget glade for at arbejde i naturen og se afgrøderne vokse frem, ligesom de nyder at se deres håndværk udstillet i butikken og at møde havens gæster.
 
I caféen er der et udvalg af lette frokostretter, kage og kaffe/te, som man kan nyde i cafeen eller tage med til Paradehuset eller en af de udendørs stole eller bænke. Butikken sælger håndarbejde fra Væksthusets værksteder og udvalgte, eksklusive designs. I år byder butikken igen på nye, spændende varer, bl.a. tasker i forskellige størrelser med eget stof, hvor havens signaturplanter er på.
 
Den Kongelige Køkkenhave er i maj og september åben torsdag-søndag kl. 10-17. I juni, juli og august er den åben alle ugens dage kl. 10-17. Der er gratis adgang. Vær opmærksom på, at der ikke er p-pladser i umiddelbar nærhed af køkkenhaven, men i Gråsten By – de nærmeste p-pladser findes på Slotsgade.
 

Se den originale nyhed fra Sønderborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top