Beboere på Sønderborg Kommunes plejecentre skal have frisk mælk fra Gråsten

Siden september 2022 har Fiskbæk Gårdbutik ved Gråsten Landbrugsskole, som en forsøgsordning, været leverandør af frisk mælk til alle ni plejecentre i Sønderborg Kommune. Resultaterne fra forsøgsordningen viser blandt andet, at mælken er konkurrencedygtig på pris sammenlignet med både tidligere og nuværende totalleverandører, mælkens holdbarhed er tilstrækkelig, og plejecentrenes køkkener oplever kun lidt eller ingen spild.
 
Social-, Senior- og Handicapudvalget har nu indgået en frivillig samhandelsaftale med Fiskbæk Gårdbutik, som forsat giver frisk mælk til plejecentrene.
 
– Hovedparten af plejecentrenes beboere er meget glade for smagen af den friske mælk, og de har tilkendegivet, at vil være meget kede af at skulle drikke mælk fra tidligere leverandør igen. Og på to af plejecentrene er forbruget af mælk hos beboerne øget med cirka 15 procentct. Så det er win-win for os at lave denne aftale, fordi beboerne ønsker det, og det passer ind i Værdighedspolitikkens værdi om at tilbyde ernæringsrigtig og veltilberedt mad, som tilgodeser borgerens behov og kostønsker, siger Stefan Lydal, der er formand for Social-, Senior- og Handicapudvalget. 

Fiskbæk Gårdbutik leverer konventionel mælk med 4 procent fedt, og derfor egner den friske mælk sig godt til plejecentres beboere. Mælken er pasteuriseret og ikke homogeniseret. Mælken leveres i 5 liters spande to gange ugentligt og hældes på glasflasker på institutionerne.
 
Tom Hartvig Nielsen, formand for Udvalget for Bæredygtighed og Landdistrikter, er også meget glad for aftalen.
 
– Vi er i Udvalget for Bæredygtighed og Landdistrikter optaget af at understøtte vores lokalsamfund gennem vores indkøb af fødevarer. Indkøb af frisk mælk fra Fiskbæk Gårdbutik er et godt eksempel på, at det giver mening at handle lokalt, da plejecentrenes beboere er glade for produktet, de kender og samtidig bidrager det til vores målsætninger om at være et bæredygtigt fødevareområde som beskrevet i ”Handleplan for Fødevarer, siger han. 

Beboerne på plejecentre har ernæringsbehov, der harmonerer med den energitætte mælk. Der er dog fortsat behov for at servere minimælk til beboere med specielle ernæringsbehov.
 
Resultater fra forsøgsordningen:
• Mælk fra Fiskbæk Gårdbutik er konkurrencedygtig på pris sammenlignet med både tidligere og nuværende totalleverandører.
• Fiskbæk Gårdbutik har været stabil og fleksibel som leverandør.
• Mælkens holdbarhed er tilstrækkeligt.
• Plejecentrenes køkkener oplever kun lidt eller ingen spild.
• To af plejecentrene har øget forbruget af mælk hos beboerne med ca. 15 pct.
• Der er en gennemsnitlig besparelse på 70 mælkekartoner i ugen pr. plejecenter. I alt 5.880 kartoner årligt for ni plejecentre.
• Ved at anvende genanvendelige mælkespande frem for mælkekartoner, er der en reduktion på 1.213 kg CO2 årligt.

Se den originale nyhed fra Sønderborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top