Arbejde på kirkegård hjælper unge væk fra kontanthjælp

Arbejde på kirkegård hjælper unge væk fra kontanthjælp

Arbejde på kirkegård hjælper unge væk fra kontanthjælp

Jobcenter Sønderborg har i samarbejde med Sønderborg Provsti etableret et samarbejde med tre kirker i kommunen. Her er graveren mentor for unge, som i praktiktiden får selvtillid og livsmod tilbage.

KommuneNyheder - Arbejde på kirkegård hjælper unge væk fra kontanthjælp

De tre sogne, der foreløbig er med, er Ketting, Dybbøl og Ullerup. Men håbet er, at projekt ”Kirkestien” vil brede sig i ikke kun Sønderborg Kommune, men i hele landet. Ricky Petersen Duus er en af de første, der var igennem et forløb på Ketting Kirkegård, og han er i dag ansat som gravermedhjælper og i gang med en uddannelse til anlægsgartner:
– Da jeg blev ansat, havde jeg været kontanthjælpsmodtager i flere år. Her fandt jeg ud af, at jeg godt kunne noget – jeg blev hjulpet på vej, blev straks anerkendt som en kollega, der var tid til dialog og god instruktion, og opgaverne er dejligt afvekslende. Der er også god stemning og stor hjælpsomhed. Arbejdsgnisten er tilbage, og jeg har fået en kæreste, fortæller han glad.
Seks af de syv unge, der har været i praktik ved Ketting Kirke, er efterfølgende kommet i job eller i gang med en uddannelse. Kirkegården har også inden projekt Kirkestien været praktiksted.
Formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Sønderborg Kommune, Jan Prokopek Jensen, er glad for samarbejdet med Sønderborg Provsti om de nye praktiksteder:
– En af vores allervigtigste opgaver i Jobcentret er at hjælpe unge på vej, så de kommer i job eller i gang med en uddannelse. Her er det helt afgørende med et godt match, altså at vi rekrutterer de rette unge til en den rette arbejdsplads. I projekt ”Kirkestien” ser det ud til, at kirken med sine værdier og de enkelte gravere med deres positive tilgang til de unge formår noget særligt – de unge vender ikke tilbage til Jobcentret, men kommer videre i fx uddannelsesforløb eller fast job. Det vil bare være supergodt, hvis de gode erfaringer fra Sønderborg kunne smitte af mange andre steder, siger han.
Også kirken ser positivt på projektet. Dels vil man gerne hjælpe sårbare unge videre i livet, dels er det med til at skabe en fødekæde i en tid, hvor det nogle steder har vist sig vanskeligt at få ansøgere til stillinger som graver og gravermedhjælper.
– Folkekirken er en aktiv del af samfundet og har med sit værdisæt og menneskesyn noget væsentligt at bidrage med til det fællesskab, vi alle er en del af. Derfor er vi i Sønderborg Provsti rigtig glade for, at kommunen havde lyst til at være med i et samfundsnyttig samarbejde som projekt Kirkestien. Kirken og kommunen er sammen om at være med til at give de unge opmuntring, støtte og mulighed for at komme i gang med en uddannelse eller komme ud på arbejdsmarkedet, siger Anne Margrethe Hvas, provst i Sønderborg Provsti.
FAKTA

  • De unge kommer i første omgang i praktik ved kirken i 13 eller 26 uger. Arbejdet består af bl.a. rengøring, vedligeholdelse af bygninger, maskiner og grønne områder og bistå i forbindelse med fx kirkelige handlinger, sogneaftener og konfirmandforberedelse.
  • Hvis praktikanten og kirken gerne vil fortsætte samarbejdet, kan han/hun blive ansat med løntilskud i et halvt år.
  • Målet er, at den unge oplever en udvikling, hvor kirken ender med at tilbyde en ordinær ansættelse eller en EGU-uddannelsesplads med praktik på kirkegården og teoretisk undervisning på en uddannelsesinstitution. Nogle unge vil måske finde motivation til en anden erhvervsuddannelse.

https://mcusercontent.com/5f3762aadd5d312003cf9cc61/images/e723cdf4-b80d-b07d-1870-e7748fa461c7.jpg
Keld Maron (t.v.), graver ved Ketting Kirke, fik en god ide, som nu har hjulpet flere unge væk fra kontanthjælp. Keld siger, at kirken har brug for de unge, men de kan også bruge kirken. I projekt Kirkestien bliver de unge en kollega, ikke en praktikant. Keld Maron ses her sammen med Ricky Petersen Duus, hvis praktik har ført til et uddannelsesforløb til anlægsgartner. Foto: Kim Toft Jørgensen

https://mcusercontent.com/5f3762aadd5d312003cf9cc61/_compresseds/9f26f999-6db2-5e48-0a93-f9acda4f7892.jpg

 

Kontaktinformation:
Udvalgsformand Jan Prokopek Jensen, tlf. 27 90 02 01, mail: jpj@sonderborg.dk
Provst Anne Margrethe Hvas, tlf. 30 60 73 30, mail: AMRH@KM.dk
Arbejdsmarkedschef Lasse Ahlmann Kamp, tlf. 23 28 19 40, mail: lakm@sonderborg.dk

Sønderborg Kommune
Rådhustorvet 10
6400 Sønderborg

Se den originale nyhed fra Sønderborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen