Coronasituationen har udsat festen for etableringen af Naturpark Nordals, men nu kan den endelig fejres. Det sker med manér lørdag den 4. september 2021, og her inviterer Sønderborg Kommune til officiel indvielse i naturparken for at markere udnævnelsen til naturpark, der kom i december 2020.
Formålet med naturparker er at sætte et kvalitetsstempel på større, sammenhængende naturområder, der udvikler natur, friluftsliv og lokal identitet. Blandt andet skal minimum 50 procent af naturparkens areal være beskyttet natur, og naturparken skal være forankret lokalt gennem inddragelse af borgere og lodsejere. Det er Friluftsrådet, der står for naturparkerne i Danmark.
Naturpark Nordals er blevet en realitet på initiativ af Sønderborg Kommune i et tæt samarbejde med en lang rækker parter, og det glæder borgmester Erik Lauritzen, der ser frem til den officielle indvielse.
– Et unikt samarbejde har givet os Naturpark Nordals, der er et kvalitetsstempel på, at naturen på Nordals er noget ganske særligt. Det har mange allerede fået øjnene op for, og vi håber, at vi fremover kan tiltrække endnu flere naturbegejstrede turister fra hele landet – ikke mindst giver det god sammenhæng med det kommende ferieresort på Nordals. Men jeg håber også, at naturparken bliver et udflugtsmål for alle lokale og resten af indbyggerne i Sønderborg Kommune, for der er virkelig meget forskelligt at opleve, siger han.
På indvielsesdagen lørdag den 4. september har en lang række aktører og samarbejdspartnere sørget for forskellige aktiviteter. Først er der åbning af naturparken ved borgmester Erik Lauritzen og formanden for Danske Naturparkers Nationalkomite, Flemming Larsen. Derefter er lavet et program med kajaksejlads, fugletur, ferskvandsaktivitet, fortidsmindetur, æbletur, fiskeri og fluebinding og mulighed for at få pulsen op.
– Det er vigtigt for os, at alle borgere i Sønderborg Kommune får alsidigheden at se og mærke i naturparken. Derfor er der aktiviteter både på land og vand, og der er sammensat et meget bredt og varieret program, der viser mange af de muligheder, der er i Naturpark Nordals. Og vi håber, at vi på den måde kan få endnu flere til at besøge den perle, vi har på det nordlige Als, hvor der er en fantastisk natur, som mange gerne skulle benytte, siger Charlotte Riis Engelbrecht, formand for Udvalget for Landdistrikter, Natur og Fødevarer.
Lørdag den 4. september bliver der masser af gang i Nordals, for samme dag er der også Høstmarked i Nordborg.
FAKTA
Program for dagen
Kl. 10.00-10.20:
Mjels Pumpehus: Åbning af Naturparken ved Borgmester Erik Lauritzen og Formanden for Danske Naturparkers Nationalkomite Flemming Larsen
Kl. 10.30-13.00:
Åbning af aktiviteter/ture
Aktiviteter/ture
1. Kajak sejlads Mjels Vig
2. Fugletur ved Bundsø
3. Ferskvands aktivitet4. Fortidsmindetur ved Brandsbøl Skov
5. Æbletur ved Æ Gaul
6. Fiskeri og fluebinding ved Nordborg Sø
7. Få pulsen op i Oksbøl Skov
Kl. 13.00
Afslutning og tak for i dag på lokaliteterne
PS: Der er mulighed for parkering ved Mjelsgård.
Se flere detaljer om programmet samt om Naturpark Nordals generelt på dette link: www.naturparknordals.dk
Naturpark Nordals
Naturparken dækker 1.928 hektar, der strækker sig fra Stegsvig i vest, Nordborg Sø i øst og området ved Bundsø mod syd. Med genopretningen af Mjels Sø og Bundsø fremstår fjordlandskabet, som det gjorde i slutningen af 1500-tallet, hvor de inderste dele af fjordarmen blev afskåret fra havet og inddæmmet til søer.
Det 18.000 år gamle istidslandskab kan opleves flere steder i naturparken med udsigt over to langstrakte tunneldale, en mindre smeltevandsdal og et unikt dødislandskab med bakker og søer i den nyplantede Oksbøl Skov. Inden for naturparkens grænser kan man opleve mange forskellige naturtyper og flere områder med høj naturkvalitet.