Vinderne af arkitekturprisen 2019

Vinderne af arkitekturprisen 2019

Mandag 7. oktober 2019 blev arkitekturprisen 2019 uddelt i Jysk Musikteater. Trækstien, Kongegården, et enfamiliehus i Sejs og en restaureret spejderhytte i Gjern løb med den fornemme pris – og tre projekter fik hædrende omtale.

Priserne uddeles hvert andet år og gives til bygninger og anlæg, der er med til at gøre Silkeborg Kommune smukkere. I alt er 27 byggerier og anlæg i år blevet indstillet til prisen.

Se vinderprojekterne og hør, hvad der ligger til grund for, at netop disse fire projekter blev præmieret.

Parker og byrum – Trækstien

Traekstien

– Trækstien er et utroligt vellykket eksempel på et greb for et kulturarvsmiljø- og formidlingsprojekt i nyere tid. Projektet er gennemført, fremragende og med en opbygning og robuste materialer, som kan modstå vandets store kræfter ved overskylning.

Sådan siger fagdommerne om Trækstien, der snor sig fra Silkeborg til Randers. Samtidig fremhæver dommerne, at Trækstien har skabt adgang til enestående naturoplevelser langs Gudenåen.

– Trækstien tager afsæt i at skabe bedre tilgængelighed, ved at give alle borgere mulighed for at bevæge sig langs Gudenåen og at kombinere tilgængelighed, rekreativt ophold med fint inkorporeret klimasikring på særligt udsatte steder.

BYGHERRE: Silkeborg Kommune og Naturstyrelsen
ADRESSE: Natursti mellem Silkeborg og Randers
OPFØRT: 2018-19 (strækning fra Svostrup til Resenbro)

Restaurering – Spejderhus og naturhytte Gjern Bakker

spejderhytte Gjern

Spejderhuset og naturhytten i Gjern fremhæves for sin helhed og sit bidrag til Silkeborg Kommune som stedet, hvor outdoor-aktiviteter er en naturlig del af byen og en naturlig del af livet netop her. 

Ligeledes fremhæves projektet for den store lokale forankring og evne til at opnå støtte fra en vifte af landets centrale fonde.

 – Projektet danner en smuk sammenstilling af nyt og eksisterende byggeri omkring et samlende ude¬rum. Mellem bygningerne skabes et naturligt samlingssted og samtidig en overgang til det bagved¬liggende Gjern Bakker.

BYGHERRE: KFUM Spejderne Gjern
ADRESSE: Svostrupvej 5, Gjern


Enfamiliehuse – Sejs Søvej 64
 
Sejs Søvej

Den 148 m2 store familievilla i Sejs fremhæves for sin evne til, elegant og diskret at udnytte sin privilegerede beliggenhed og samtidig være en god nabo for sit lokalområde.

– Villaen er et fremragende eksempel på, hvordan man kan bebygge og bebo de smukke søbredder i Silkeborg Kommune. Villaen oser af diskretion, elegance og overskud, og de 148 m2 i én etage er en afdæmpet udnyttelse af den smalle grund. Villaen er en god og diskret nabo og de grønne tage på hovedbygning og garage giver yderligere en fornemmelse af et byggeri, der gerne vil passe sig ind på sit sted.

BYGHERRE: Anne og Bjarne Møller-Madsen
ARKITEKT: Salomonsson Arkitekter
ADRESSE: Sejs Søvej 64, Sejs-Svejbæk
OPFØRT: 2019

Kongegården – Etageboliger, erhverv, offentligt byggeri

Kongegården

Det nye boligområde i Sydbyen fremhæves for at have skabt et tæt, moderne og venligt byområde til gavn for beboere og hele Silkeborg – via en åben og innovativ inddragelsesproces.

– Det samlede område fremstår, via materialitet og farvesætning, som en helhed. Dog med fine variationer i skala og detaljer. Kongegården er ikke bare et boligområde, men et byområde, der åbner sig venligt for naboer og gæster.

BYGHERRE: AAB Silkeborg | Jørgen Friis Poulsen A/S
ARKITEKT: Årstiderne Arkitekter
ADRESSE: Svendsgade/Valdemarsgade, Silkeborg
OPFØRT: 2018

Hædrende omtale
Tre projekter modtog desuden hædrende omtale:

Parker og byrum – Udearealer ved Arena Midt
Parker og byrum – Bindslevs Plads
Enfamiliehuse – Villekullavej 28, Silkeborg

Læsernes pris
Midtjyllands Avis hylder også smuk arkitektur med Læsernes pris. Blandt de 27 indstillede projekter har læserne stemt på Hjortesigen 14, Virklund i kategorien ”boliger” og Trækstien i kategorien ”byrum”.

KommuneNyheder - Vinderne af arkitekturprisen 2019

 

Se den originale nyhed fra Silkeborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen