Sirenerne hyler onsdag 3. maj

Den første onsdag i maj er Store Hyledag. Den 3. maj klokken 12.00 tester politiet og Beredskabsstyrelsen sirenerne og app’en Mobilvarsling landet over.

Når sirenerne hyler, er der normalt fare på færde. Men når sirenerne hyler onsdag den 3. maj kl. 12,  skal man ikke bekymre sig over det. Hvert år den første onsdag i maj tester myndighederne nemlig sirenerne landet over på Store Hyledag. Det er der to hovedårsager til.

– Sirenerne er det helt store håndtag til at advare befolkningen, og vi skal sikre os, at sirenerne virker. Vi skal også sikre os, at folk ved, hvad de skal gøre, hvis sirenerne hyler, så derfor tester vi systemet på Store Hyledag, siger Lars Aabjerg Pedersen fra Center for Krisekommunikation i Beredskabsstyrelsen.

Når varslingssignalet lyder, skal man:

  • Gå indenfor, lukke døre og vinduer og slukke ventilationsanlæg
  • Afvent information fra DR eller TV2

Og så er der en vigtig ting, man ikke skal gøre – hverken på Store Hyledag, eller hvis sirenerne hyler for at advare borgerne.

– Man skal ikke ringe 112. Man skal kun ringe 112, når der akut er fare på færde, og man har brug for eksempelvis ambulancen, brandvæsnet eller politiet. Ringer man for at spørge, hvorfor sirenerne hyler, kan man blokere for livsvigtige opkald til alarmcentralen, siger Lars Aabjerg Pedersen.

Sådan lyder det onsdag den 3. maj

Under testen på onsdag lyder der tre signaler:

  1. Varslingssignalet lyder: Varslingssignalet består af en tone, som stiger hurtigt og falder langsomt. Tonen lyder fire gange, og signalet varer i alt 45 sekunder
  2. Varslingssignalet gentages: Efter cirka tre minutter gentages varslingssignalet
  3. Afvarslingssignal: Efter yderligere tre minutter afgives et afvarslingssignal, som betyder, at faren er drevet over. Afvarslingssignalet består af én lang, ensartet tone, som varer 45 sekunder

Afprøvningen af sirenerne med fuld lyd sker hvert år den første onsdag i maj. Foruden den årlige test afprøves sirenerne hver nat året rundt uden lyd.

Sirenerne dækker cirka 80 procent af Danmark, og hvis det er nødvendigt kan politiet nå flere med højttalervogne.

App’en Mobilvarsling hyler også

App’en Mobilvarsling, der viderebringer advarsler fra myndighederne på mobiltelefonen ved større ulykker og katastrofer, testes sammen med sirenerne.

Så din smartphone larmer altså også onsdag den 3. maj klokken 12, hvis du har downloadet app’en – medmindre du har slået lyden fra i app’en eller på telefonen.

Varsling til døve og hørehæmmede

Døve og hørehæmmede har mulighed for at tilmelde sig en sms-service, der udsender en sms med info om hændelsen. Sms-systemet testes også på Store Hyledag.

http://brs.dk/beredskab/varsling/smsvarsling/Pages/sms-varsling.aspx

Læs mere om Store Hyledag på Beredskabsstyrelsens hjemmeside

Se den originale nyhed fra Silkeborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen