Silkeborg Slot bliver ”genopført” til sommer

Fra midt i juli og frem til regattafesten i august bliver Silkeborg Slot genopført på Slotsholmen. Det vil komme til at stå i al dens magt og vælde som det så ud, da bl.a. Christian den 4. boede og holdt fest der.

Silkeborg Slot daterer sig tilbage til 1385. I 1767 – for præcis 250 år siden – blev den sidste bygning af det tidligere så prægtige slot nedbrudt.
Det store Stenhus var stedets mest markante bygning – næsten 30 meter lang i to etager. Den lod sig se ved Gudenåens udløb i Silkeborg Langsø. Christian den 4. havde en personlig nøgle til bygningen, når han boede og holdt fest der. Oprindelig var den bygget af Århusbispen Ejler Madsen Stygge (død 1501), men ved reformationen i 1536 overgivet til Kronen.
Efter nedrivningen af slotskomplekset i 1767 var kun få spor tilbage, de lader sig stadig lader sig se i det nu frilagte og offentligt tilgængelige område.
Den markante bygning – slottets varetegn – vil blive genrejst i den kommende sommer. Det sker i form at et specielt tilrettet stillads overtrukket med stof påtrykt udseende af bygningen, som er rekonstrueret ud fra arkæologiske udgravninger, studier i arkiver og bygningshistorik.
Initiativtager til projektet er den komite, som for et par år siden fik genskabt Frihedsskulpturen i Indelukket og som nu ønsker at markere 250 års dagen for slottets endeligt – byen Silkeborg, som er fra 1846 er opkaldt efter slottet og i dets byvåben ses en stiliseret udgave af det. At jubilæet er sammenfaldende med årets store Regattafest, som samtidig er en markant del af Kulturby Aarhus arrangementerne, vil gøre, at rigtig mange vil få glæde af projektet, som samtidig giver mulighed for markeder, tidssvarende musik, øl og optræden.
Komiteens for Genrejsning af Silkeborg Slot er:
Christian Fischer, tidl. Museumsdirektør (fmd)
Direktør Anders Dam, Jyske Bank
Steffen Lange, tidl. Chefredaktør Midtjyllands Avis
Direktør Orla Madsen, bl.a. SIF
Aksel Evin Olesen, tidl. Redaktør Midtjyllands Avis
Jørn Würtz, tidligere Borgmester for Silkeborg Kommune

Se den originale nyhed fra Silkeborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top