Øget fokus på tandsundheden hos ældre giver resultater

Det sidste halve år har Silkeborg Kommune haft ekstra opmærksomhed rettet mod tandsundheden hos borgerne på to af kommunens plejecentre. Og resultaterne af den målrettede indsats ser lovende ud.

Det tværfaglige samarbejde mellem tandplejere og omsorgspersonalet på henholdsvis Gødvad og Toftevang Plejecenter har det overordnede mål at give de ældre mere appetit på livet, færre smerter og i sidste instans færre indlæggelser.

Projektet, som vi afvikler under Fremfærd Ældre-Tandsundhed sammen med Assens og Horsens Kommune, har øget viden om tandhygiejne og en god tandbørsteteknik hos omsorgspersonalet som løftestang.

Et stærkt tværfagligt samarbejde

Tandplejerne, som har stået for undervisningen af omsorgspersonalet, har udarbejdet undervisningsmaterialet sammen med bl.a. Danske Tandplejere og KL.

– Det tværfaglige samarbejdet med tandplejen har givet os ny viden om tandsundhed og givet os gode råd til, hvordan vi kan gribe tandbørstningen an. Den tandplejer, vi har samarbejdet med, har banet vejen og har talt med de ældre om, hvorfor tandbørstningen er vigtig, fortæller Lisbeth Melander Heberg, der er lokalleder på Gødvad Plejecenter i Silkeborg.

Det er blandt andet konkrete redskaber, der skal gøre tandbørstningen nemmere for omsorgspersonalet, så mundhygiejnen bliver en naturlig rutine.

– Et helt lavpraktisk råd, som jeg har taget til mig, er, at lade den ældre få børstet tænder i sengen eller i en stol. Så kan vi bedre se, hvad vi laver, og den ældre kan slappe af imens. Som noget nyt har vi også behandlet mundsvamp med kamillete, skumklude og en god mundhygiejne i stedt for medicin – med god effekt, siger Kathrine Paaske Urup, social- og sundhedsassistent ved Toftevang Plejecenter.

Positive resultater giver kampgejst

Fordelene ved en sund mund er mange. For rene og sunde tænder giver ikke blot en højere livskvalitet. Undersøgelser viser, at omkring 10 procent af alle indlæggelser, der handler om lungebetændelse blandt ældre, skyldes dårlig mundhygiejne.

– Det har stor betydning for helbredet, hvis mundhygiejnen ikke er god. Dårlige tænder kan blandt andet give lungebetændelse og andre følgesygdomme, som giver både indlæggelser og brug af antibiotika. Derfor er det en god samfundsmæssig investering at sikre, at borgernes tænder er sunde, forklarer Anne Høirup, tandlæge i Silkeborg Kommune.

Resultaterne af indsatsen er indtil nu positive. Og det er muligt at spore mindre tandkødsbetændelse, som er det primære målepunkt, hos størstedelen af de ældre, der deltager i projektet.

– Vi håber selvfølgelig, at vi ved slutevalueringen i starten af 2018, står med et flot resultat, så vi kan udbrede arbejdsmetoden i hele kommunen, siger Ulla Nilson, tandplejer i Silkeborg Kommune.

I første omgang kører projektet på Toftevang og Gødvad Plejecenter, men ønsket er at brede projektets tværfaglige erfaringer ud til øvrige plejecenter i Silkeborg Kommune samt på tværs af kommunegrænserne.

Fakta

  • Projektet Fremfærd Ældre -Tandsundhed er et samarbejde mellem KL, Sundhedskartellet og Danske Tandplejere
  • Udover Silkeborg Kommune deltager Horsens og Assens Kommune
     
  • Tandsundheden hos projektdeltagerne måles løbende fx ved at undersøge mængden af tandkødsbetændelse
  • De endelige resultater af projektet vil være klar til foråret 2018
  • Sundhedsstyrelsen udsendte sidste år en række anbefalinger til at styrke den kommunale omsorgstandpleje for ældre borgere med nedsat funktionsevne, som ikke er i stand til at udnytte det eksisterende tandplejetilbud. Anbefalingerne har været et afsæt for, at Silkeborg Kommune har indgået i projektet

Se den originale nyhed fra Silkeborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top