Ny profilplejebolig skal øge livskvaliteten hos ældre

Silkeborg Kommunes nye profilplejebolig, Solgården, skal øge både den fysiske og mentale sundhed hos ældre borgere med alkoholmisbrug. 26. oktober indvies plejeboligen og slår dørene op for 23 borgere.

I august 2017 udpegede Ældre- og Handicapudvalget Solgården til ’profilplejebolig’. Det betyder, at Solgårdens tilbud skal målrettes ældre borgere, der har et alkoholmisbrug.

– Vi vil gerne møde borgerne der, hvor de har brug for det. Arbejdet med profilplejeboliger giver os mulighed for at stille skarpt på de forskellige behov, vi ser hos de ældre, siger Hans-Jørgen Hørning, formand for Ældre- og Handicapudvalget.

Solgården skal huse ældre, som gennem mange år har haft et alkoholmisbrug, men også lokale borgere er velkomne på plejecenteret. Særligt for Solgården er blandt andet, at beboerne kan få hjælp til fx håndtering af medicin, sårpleje og træning samt få særligt næringsrige måltider.

At lige præcis Solgården blev udvalgt til at løfte opgaven, er ikke en tilfældighed.

– På Solgården har personalet allerede meget erfaring med ældre borgere, der lever med et alkoholmisbrug. Derfor er det også oplagt at bygge videre på den viden og de kompetencer, som allerede ligger hos medarbejderne, forklarer Jette Marie Laumand, sektionsleder for Silkeborg Kommunes plejecentre.

Den nye profilplejebolig tager udgangspunkt i de eksisterende rammer på Solgården, som allerede har to separate bo-enheder, der passer godt til formålet.

Her bliver der blandt andet indrettet særlige aktivitetslokaler, men langt den største indsats vil blive brugt på at uddanne og opkvalificere medarbejderne samt på en højere personalenormering i bo-enhederne.

– Målet med Solgården er at skabe stabile og trygge rammer for de ældre, så de får et godt hverdagsliv på deres egne præmisser. På Solgården får de ældre mulighed for at indgå i et nyt fællesskab, der modvirker ensomhed og skaber grobund for både øget livskvalitet og en bedre fysisk sundhed, fortæller Hans-Jørgen Hørning.

Solgården er den første profilplejebolig, som ikke har fokus på demens. I fremtiden skal flere af kommunens plejecentre have sin egen profil, der er tilpasset de ældres behov – fx ældre med sindslidelse eller mentalt og fysisk friske ældre.

Der er afsat 1,5 mio. kroner til at fortsætte processen med at etablere flere profilplejeboliger i Silkeborg Kommune.

Den officielle åbning af Solgården finder sted torsdag 26. oktober kl. 16.30 på Solgården 1, Sjørslev.

Se den originale nyhed fra Silkeborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top