Hjælpen til sårbare gravide er styrket

Sårbare gravide får tidligere og mere hjælp, én koordinerende kontaktperson og et styrket tværfagligt samarbejde med Projekt sårbar gravid.

Sårbare gravide har komplekse sociale, medicinske eller psykologiske problemstillinger. Med Projekt sårbar gravid får de en endnu tidligere og mere omfangsrig hjælp. Allerede i graviditeten bliver de tilbudt hjælp med en bred palet af muligheder. Det skal styrke kvinderne og deres partner i rollen som forældre.

I graviditeten bliver de sårbare gravide tilbudt en såkaldt livshjulssamtale, hvor den gravide og hendes partner sammen med sundhedsplejersken grundig gennemgår deres livssituation. På den måde finder de sammen frem til, hvilken hjælp familien ønsker og har behov for.

Tidlig indsats

Allerede inden samtalen har der været et bredt samarbejde mellem praktiserende læger, jordemødre og sundhedsplejersker om at finde og tilbyde de sårbare gravide mere hjælp så tidligt som muligt.

Lise Schønau, projektleder og koordinerende sundhedsplejerske, har mødt mange af de sårbare gravide i sit arbejde, og hun mærker tydeligt fordelene ved en tidlig indsats:

– De ressourcer vi bruger, inden barnet kommer, får vi mange gange igen. Når vi møder de sårbare gravide i anden trimester, er de motiveret for forandring. Det er det rigtige tidspunkt i stedet for lige efter fødslen, hvor håndteringen af livet som nybagt mor er det, der fylder.

Bredt tværfagligt samarbejde

Flere forskellige fagpersoner arbejder sammen for at hjælpe de sårbare gravide bedst muligt. Det har været med til at styrke det tværfaglige samarbejde, både internt i kommunen og eksternt til regionen, praktiserende læger og frivillige.

Efter den første samtale lægges der en plan sammen med den gravide for, hvilke tilbud hun vil gøre brug af. Det kan være hjælp til angst eller depression fra en psykolog, mødregruppe for unge eller sårbare gravide eller til madlavning og andet praktisk fra frivillige familiehjælpere to timer om ugen.

Selvom der kan være mange fagpersoner omkring den gravide, er der én koordinerende sundhedsplejerske, som har den tætte relation til den gravide.

Ændret tilbud

I efteråret 2014 fik Silkeborg Kommune 2,3 mio. kr. fra regeringens sundhedspolitiske udspil til at udvikle Projekt sårbar gravid. Projektet er nået til ende, men erfaringerne er taget med videre til det tilbud, sårbare gravide får, så indsatsen forbliver styrket, selvom projektet stopper