Bekæmpelse af ensomhed blandt ældre er en succes

Silkeborg Kommunes indsats mod ufrivillig ensomhed blandt ældre har nu kørt et år. Og indsatsen møder stor opbakning blandt de ældre.

Sundhed- og Forebyggelsesudvalget nedsatte i april 2016 en arbejdsgruppe med repræsentanter fra både Seniorrådet og Sundheds- og Forebyggelsesudvalget til at udarbejde en handleplan mod ensomhed.

Handleplanen, som der er afsat en kvart million til at realisere, blev godkendt af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 16. oktober 2016, og indsatserne har nu kørt et år med stor succes.

Fire stærke initiativer

Handleplanen udmønter sig i fire hovedindsatser, som både Seniorrådet, frivillige og foreninger har er kommet med input til:

• Fokus på tilflyttere til lokalområder: Fra august 2017 har Silkeborg Kommune sendt velkomstbrev ud til alle tilflyttere +65 år. Vi afholder i samme forbindelse et velkomstmøde hvert halve år for +65-årige.

• Transport til arrangementer: Vi vil gerne sikre, at de ældre har mulighed for at deltage i sociale arrangementer. Derfor kan de få tilskud til transport.

• Hjemmeplejen besøger efterladte: Hjemmeplejen kommer på et sidste besøg hos den efterladte i de hjem, hvor omsorgspersonalet har haft en tæt tilknytning, så de sammen kan tale om den ældres tab og sorg.

• Oprettelse af fællesskaber for mænd: Vi har oprettet ’Mænds mødesteder’ i Alhuset i Kjellerup og på Ballelund. Her deltager 15-20 mænd i hvert af tilbuddene. Mændene er selv med til at forme stedet, og hvad det skal indeholde.

– Vi har fået mange positive tilkendegivelser i kampen mod ensomhed. Et godt eksempel er fra det første velkomstmøde, der blev afholdt i november, hvor deltagerne følte sig meget velkomne og velinformerede. Det fortæller mig, at vi er på rette vej, fortæller Elin Sonne, formand for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget.

Udover de fire initiativer ovenfor arbejder Silkeborg Kommune med supplerende indsatser for at modvirke ensomhed. Fx via initiativet Borgernetværk mod ensomhed og via aktive indsatser på dag- og plejecentre samt i hjemmeplejen. Derudover har vi oprettet to spisegrupper på Marienlund og to samværsgrupper for enlige i Rosengårdscenteret.

– Kampen mod ensomhed stopper ikke her. Der skal en vedblivende indsats til, og derfor er jeg også glad for, at handleplanen mod ensomhed har givet os et godt afsæt til at arbejde videre med området, siger Elin Sonne.

Yderligere information

Elin Sonne, formand for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget: 23 30 43 70

Se den originale nyhed fra Silkeborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top