Kan Odense blive Danmarks VILDESTE kommune? Det bliver ikke let, men byen har tilmeldt sig Miljøministeriets konkurrence, som handler om at finde de bedste – eller rettere vildeste – idéer til fordel for den vilde natur. Dermed bliver der anledning til at kigge nærmere på, hvad borgerne, virksomheder og kommunen hver især kan gøre for at styrke biodiversiteten.
Konkurrencen løber frem til slutningen af 2022, hvor Danmarks vildeste kommune bliver udpeget. Vinderen bliver den kommune med det mest fantastiske biodiversitetsprojekt baseret på blandt andet idérigdom, engagement, antal omlagte kvadratmeter vild natur og udbredelse af viden til borgerne om naturens egenskaber.
– Vi har en forpligtelse at passe godt på miljøet og styrke biodiversiteten. Derfor er det også vigtigt for mig, at vi deltager i konkurrencen. På den måde kan vi sætte et endnu større fokus på vigtigheden af en stor biodiversitet for alle – mennesker, planter og dyr. Desuden er jeg sikker på, at vi kan få masser af inspiration og gavn af at deltage. Vi har allerede vedtaget en handleplan for natur og biodiversitet, og nu er det op til os politikere at finde midlerne til at føre endnu flere af dem ud i livet. Her kan konkurrencen måske også skubbe på, siger by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V).
Konkurrence følges af DR
Det bliver et dommerpanel, der skal afgøre, om Odense er Danmarks VILDESTE kommune. I panelet sidder miljøminister Lea Wermelin, Frank “Bonderøven” Erichsen og biolog Morten D.D. Hansen.
Konkurrencen bliver fuldt af et TV-hold, og optagelserne bliver sendt i 2023 som anden sæson af programserien “Gi´os naturen tilbage” på DR. Mere end 500.000 seere fulgte med i første sæson, der blev sendt i efteråret 2020.
I første sæson var Hjørring Kommune i fokus, og derfor deltager Hjørrings borgmester, Arne Boelt, sammen med Lea Wermelin og Christoffer Lilleholt i et info-arrangement for deltagerne den 15. marts.
– Vi står midt i en naturkrise. Biodiversiteten går tilbage over alt i verden, og herhjemme er tusindvis af dyre- og plantearter i fare for helt at forsvinde. Den gode nyhed er, at alle kan gøre en forskel for naturen. Da Hjørring Kommune gav plads til mere vild natur i stedet for græsørkener i haver og rundkørsler, myldrede det frem med sommerfugle og bier. Så tænk, hvis vi får hele Danmark og alle kommuner med på den rejse. Lige fra den lokale skolegård til boligblokken, plejehjemmet og idrætspladsen, sagde miljøminister Lea Wermelin i forbindelse med offentliggørelsen.
Konkurrencen er en del af Miljøministeriets kampagne “Sammen om et VILDERE Danmark”, hvor målet er at få både kommuner og danskerne generelt til at dyrke, hylde og omfavne den vilde natur.
Få mere information på kommunens hjemmeside.