I debut-året 2019 deltog omkring 1500 af de ældste skoleelever i Odense i festivalen, og efter corona-aflysningen sidste år er forholdene så endelig til, at succesen fra 2019 kan gentages.
Af unge – for unge
Omkring 1000 af Odenses skoleelever og 300 nystartede elever fra Syddansk Erhvervsskole bytter d. 26.-27. august klasseværelset ud med Østre Plads, der vil være omdannet til festivalområde med scener, udstillingstelte, loungeområder og workshops. Altså en rigtig festival drevet af unge – for unge.
– Vi synes, at det er rigtig vigtigt, at det er en festival af unge og for unge, og at unge gør noget for bæredygtigheden, for det er vores fremtid. Så håber vi bare, at der er nogle med autoritet, som også skrider til handling, så vi ikke snakker om de samme udfordringer år efter år. Det er fedt, at så mange unge kommer her og lærer noget om bæredygtighed. Her bliver det med bæredygtighed mere overskueligt, og det kan engagere de unge, siger de unge fra arrangørgruppen.
Bag festivalen står ungdomsskolen i Odense, UngOdense, som har allieret sig med otte unge ildsjæle til opgaven. De har dedikeret sig til at arrangere festivalen, så den er relevant for unge fra 5. klasse og op. En undersøgelse blandt nogle af landets 6. klasseelever i 2019 viste, at klima er på Top3 over deres bekymringer. Men hvis man som barn har viden om løsninger, kan det dæmpe bekymringen. Festivalens mål er at vise børn og unge, at det er let at være mere bæredygtig, og at alle kan bidrage til at realisere verdensmålene.
– At kæmpe for bæredygtighed og en grønnere klode handler ikke om at gøre hverdagen kedeligere eller grimmere, tværtimod. Det er de voksnes ansvar at tage ansvaret og give håb, men hvor er det skønt at se de unge gribe ansvaret og se mulighederne. Deres kreativitet er stor, når de udforsker mulighederne i alt fra delekjoler over upcykling af gamle møbler til hjemmehæklede afløsere for vatrondeller. De fortjener en hyldest, vores ungdom, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen.
Fingrene i skidtet
De unge festivaldeltagere kan lære ved at se, høre, røre og selv prøve sig frem gennem diverse workshops og omkring 25 stande fra organisationer og forsyningsvirksomheder. Det handler om alt fra affaldssortering, hygiejnebind uden plastik, genbrugstøj som mode samt bæredygtigt mad og byer. For eksempel kan de få fingrene i Plast Lab on Wheels, som er UngOdenses nærmest Georg Georgløs-agtige maskine, der omdanner plastikaffald til 3D-print, mens man undervejs lærer om energiforbrug.
Som til enhver anden moderne festival hører naturligvis også musik med upcoming-bands, loungeområder og Talks om klimadagsorden, hvor de unge selv debatterer med lokale politikere om klimadagsorden.
Fakta
- Sted: Østre Plads, Danmarksgade 10, 5000 Odense C
- Pressen er velkommen – tilmeld gerne til Børn- og ungeforvaltningens presseansvarlige, Lise Daugård, på ldly@odense.dk eller mobil: 24917550.
- Se program og oversigt over medvirkende i den vedhæftet fil.
- Festival for Fremtiden er blevet til med sponsorstøtte fra Facebook, FynBus og Odense Renovation.
Program 26.8
Cirkatider
9.00 – skoleeleverne ankommer
9.15 – velkomst ved arrangørgruppen og børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen
9.20 – åbningstale ved klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen
9.45 – pladsen åbner for stande, workshops og Talks
9.45 – Dan Jørgensen og Susanne Crawley Larsen prøver Plast Lab on Wheels og får dernæst en rundvisning på pladsen
14.00 – pladsen lukker for skoleelever
14-16 – Elever fra Syddansk Erhvervsskole besøger pladsen for at opleve Talks og standene
Program 27.8
9.00 – pladsen er åben med tale, musik, stande, workshop og Talks
10.45 – arrangørgruppen har Talk med borgmester Peter Rahbæk Juel og rådmændene Susanne Crawley Larsen, Brian Dybro og Christoffer Lilleholt
14 – pladsen lukker for i år