Beskyttelse af vores fælles drikkevand, mere biodiversitet, bedre muligheder for friluftsliv og binding af CO2. Det er blot nogle af formålene bag et nyt projekt med skovrejsning ved Højby og Lindved, som Naturstyrelsen, VandCenter Syd og Odense Kommune arbejder sammen om. De tre parter har tidligere arbejdet sammen om rejsning af Elmelund Skov vest for Odense, hvor træer plantet i 2014 efterhånden er vokset til et dejligt rekreativt område.
– Odense skal være en grøn storby med masser af friluftsmuligheder og meget mere vild natur. Derfor er det vigtigt, at vi arbejder på at rejse mere skov omkring byen og laver flere grønne bælter. En ny stor skov ved Højby og Lindved vil være et kæmpe skridt i retning af at nå vores mål inden for grundvandsbeskyttelse, miljø og friluftsaktiviteter til glæde for borgerne i Odense. Samtidig bidrager det til at nå vores mål om at blive en CO2-neutral by i 2023. Vi har dog meget stor respekt for, at vi taler om privatejet jord. Det er frivilligt, om man vil afgive jord til projektet, og lodsejerne skal naturligvis kompenseres på en måde, så det også giver mening og værdi for dem, siger rådmand for By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune, Christoffer Lilleholt (V).
Beskyttelse af drikkevandet
Der er mange fordele ved skovrejsning i Højby/Lindved-området. Vigtigst er, at den beskytter et grundvandsmagasin, hvor fra der hentes vand til store dele af Odense. Skoven beskytter ved at forhindre anden anvendelse af arealet, som kan forurene det underliggende grundvand, fx industri eller landbrug.
– I Danmark har vi i mange år kunne drikke vand fra undergrunden, der blot er iltet og filtreret. Det er en luksus, vores børn og børnebørn også gerne skulle nyde godt af. Her er rejsning af skov en god løsning, fordi den beskytter vores grundvandsmagasiner mod fremtidig forurening, siger direktør i VandCenter Syd, Mads Leth.
VandCenter Syd har som mål at kunne levere drikkevand baseret på rent grundvand i 2050. Det er en stor udfordring, fordi der er rester af pesticid i mange af selskabets vandboringer. Der er allerede rejst og planlagt skov over flere grundvandsmagasiner – og skoven ved Højby/Lindved bliver yderligere et bidrag til en langtidsholdbar løsning.
Konstruktivt samarbejde
Naturstyrelsen har igennem mange år oparbejdet stor erfaring med at rejse grundvandsbeskyttende skove i bynære omgivelser i Danmark – herunder flere steder på Fyn. En af de vigtige erfaringer er, at skovrejsningen skal ske i samarbejde med lokalområdet, så man kommer til at arbejde sammen og udvikler et område, som alle bliver glade for.
– Når vi går ind i skovrejsningsprojekter som dette, har vi altid et stort fokus på at inddrage lokale interessenter – herunder naboer, borgere og interesseforeninger. I skovrejsningen ved Højby og Lindved sker erhvervelsen af jord på frivillig basis, og derfor er det vigtigt for os at gøre det i et konstruktivt samarbejde med lodsejerne, siger Jakob Harrekilde Jensen, skovrider på Fyn, fra Naturstyrelsen.
Deltag i borgermødet
Alle er velkomne til at deltage i det digitale borgermøde, som foregår via Teams den 23. marts klokken 17-19. Her vil der være mulighed for at høre mere om visionerne bag projektet og stille spørgsmål til Naturstyrelsen, VandCenter Syd og Odense Kommune.
Det er nødvendigt at tilmelde sig på e-mail ksj@odense.dk – herefter vil man modtage en invitation til borgermødet.