Bedstemor i børnehave: Gode erfaringer med frivillige seniorer i Odenses dagtilbud

“Du har rynker, er du så 90 år?”. 
Det er bare et af de gode 4 års-spørgsmål, som har fået smilet frem hos Hanne Andersen og Lise Sørensen efter, at de er begyndt i børnehave som henholdsvis 66 og 70-årig. 

De er to af syv frivillige, der i efteråret og vinter er begyndt at komme fast i seks af Odenses børnehuse én formiddag om ugen. Et projekt, som er startet i det små, men som har potentiale til at vokse sig større efterhånden som flere ældre melder sig gennem Ældre Sagen og bliver tilknyttet et børnehus.

– Jeg er kæmpefan af, at generationerne mødes. Vi får noget af den ro og nærvær ind i børnehusene, som ofte følger med mennesker, der med den erfaring, livet har givet dem, hviler i sig selv. Seniorerne er en modvægt til den lidt fortravlede og urolige hverdag, mange børn oplever derhjemme eller i vores dagtilbud. At vores ældre Odense-borgere samtidigt har glæde af at bidrage til den yngre generation, er bare et ekstra plus, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen.

Som at være sammen med bedsteforældre

Når det er torsdag, møder Hanne og Lise ind i Dalum Børnehus, først og fremmest for at være sammen med børnene. De laver krea-ting, læser, synger og deltager sammen med børnene i dagens aktiviteter, for eksempel når de ligger på gulvet og får sig en afslappende drømmerejse før frokost.

– Der er herligt, der er altid nogen, der sætter sig hos os eller som hænger i ens bukseben. Jeg tror, at børnene oplever det som at være sammen med deres bedsteforældre, fortæller Hanne Andersen og Lise Sørensen.

I sit civile arbejdsliv har Lise på en måde også arbejdet med at få små planter til at blomstre, nemlig hos GASA i 39 år, hvor den stod på logistik og økonomi. Hanne har været sygehjælper og undervist på aftenskole. Det er dog ikke fortidens bedrifter, der gør dem gode til at være med i Dalum Børnehus i dag, for de frivillige seniorer har ikke faste praktiske eller pædagogiske opgaver. De skal alene øse ud af deres nærvær og menneskelige erfaring.

– Vi vil stadig gerne være aktive og har lyst til at gøre noget for andre. Så da Ældre Sagen i Odense annoncerede efter interesserede til dette projekt, var vi ikke i tvivl. Det skulle prøves. Og vi har ikke fortrudt. Det giver livsglæde at være sammen med børn. De er ligefremme og har mange sjove bemærkninger. Og så kan de godt mærke, at vi har god tid til at hygge med dem, når vi er i børnehuset, fortæller Hanne Andersen og Lise Sørensen.

En gevinst for alle parter

For Dalum Børnehus er projektet med frivillige seniorer en god mulighed for at inddrage lokalområdet i børnehusets hverdag, Daglig pædagogisk leder Ingrid Skøtt Thomsen er sikker på, at når seniorerne og personalet får en god rutine sammen, er det en gevinst for børnehuset at have bonus-bedsteforældre med.

– Vi er glade for det, som Hanne og Lise bringer med ind i børnehuset. Der er ingen tvivl om, at det er et plus for alle parter. Børnene elsker, at der er en voksen mere til at give nærvær. Det smitter positivt af på medarbejderne, der jo også får lidt mere luft og ro af, at der er en ekstra hånd til at trøste eller lege, siger Ingrid Skøtt Thomsen.

Se den originale nyhed fra Odense Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top